Regeringspartiernas väljare missnöjda med politiken efter januariavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Den politik som regeringen för utifrån det ett år gamla januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna har mycket svagt stöd bland väljarna. Detta visar en undersökning som Novus har genomfört på uppdrag av SVT. Mest uppseendeväckande är att inte ens regeringspartiernas egna väljare tycker att politiken är bra.

Sex av tio väljare anser att den politik som regeringen för utifrån förra årets januariavtal är ganska eller mycket dålig. Endast var tionde väljare anser att den är ganska eller mycket bra.

Samtidigt är fler missnöjda än nöjda bland regeringspartiernas egna väljare. 42 procent tycker att politiken är dålig medan bara 23 procent anser att den är bra.

Extra alarmerande för Socialdemokraterna är att missnöjet är särskilt stort bland LO-medlemmar. 57 procent anser att politiken är dålig och bara 8 procent att den är bra.

”Långt ifrån socialdemokratisk politik”

Carina Lenngren är aktiv inom Socialdemokraterna och undersköterska på Karolinska sjukhuset och arbetar inom Kommunalarbetareförbundet. Hon har läst januariavtalet noga och är orolig.

– Det är väldigt långt ifrån socialdemokratisk politik. Partiet har hamnat i en gisslansituation i och med det här avtalet. Det gör ont i själen när jag läser det och det är tur att jag behandlas med tabletter för högt blodtryck för annars hade jag fått det, säger Carina Lenngren.

Carina Lenngren kritiserar framförallt överenskommelsen när det gäller arbetsrätten. I januariavtalet står att lagstiftning väntar om inte parterna på arbetsmarknaden själva kommer överens om att förändra arbetsrätten.

– Det enda som står är att det ska bli lättare att avveckla personal. Jag blir jätterädd för redan idag har vi arbetsplatser där det är tyst och där man inte vågar säga vad man tycker, säger Carina Lenngren.

SD har starkt stöd

Många LO-medlemmar som tidigare har varit socialdemokrater har nu valt att sympatisera med ett annat parti. Inom LO har Sverigedemokraterna ett starkt stöd, samtidigt som Vänsterpartiet också växer. Men för Carina Lenngren är det inget alternativ.

– Opinionsbildning inom partiet är det enda som gäller, säger hon.

Fakta

Undersökningen genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel med 1004 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldrarna 18 till 79 år den 12 till 18 december 2019. I undersökningen var deltagarfrekvensen 54 procent av totalt 1859 tillfrågade personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.