Björn Eriksson, hälso och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund, TT

Region Stockholm: Importerad skyddsutrustning undermålig

Uppdaterad
Publicerad
Det har kommit in partier av skyddsutrustning i Sverige som varit undermålig. Det är produkter som levererats och som inte har varit enligt överenskommen specifikation och som inte håller rätt kvalitet, uppger Region Stockholm till SVT Nyheter.

Nu bekräftar Region Stockholm att det importerats skyddsutrustning som inte håller rätt kvalitet, utan att förtydliga vilka partier det rör sig om.

”Det har kommit in vissa partier som varit undermåliga. Dels handlar det om att produkter som levererats inte har varit enligt överenskommen specifikation, och dels handlar det om produkter som inte håller rätt kvalitet, till exempel avseende materialet” skriver Annika Folcker vid pressavdelningen på Region Stockholm till SVT Nyheter.

Skyddsutrustning från Kina

Enligt uppgifter i SVT Stockholm förra veckan har Scania tillsammans med Karolinska sjukhuset satt ihop en inköpscentral där de tillsammans söker av marknaden efter skyddsutrustning.

I onsdags förra veckan landade ett plan från Kina lastat med 55 000 munskydd, 5 000 visir och 2 000 skyddsglasögon.

På Karolinska sjukhuset i Solna har Scaniaspersonal förstärkt ett command center som nu fungerar som inköpscentral.

Och sent i måndags kväll landade ytterligare ett flygplan från Kina lastat med 150 000 ansiktsskydd, 40 000 visir, 575 000 förkläden och 537 000 munskydd.

Skyddsutrustningen ska testas och fördelas mellan sjukhusen i Region Stockholm, uppgav Aftonbladet på tisdagen.

”Många olika leverantörer”

Region Stockholm bekräftar för SVT Nyheter att utrustning som är undermåligt och har brister i kvalitet utan att specificera vilka partier det handlar om.

”Det sätt vi hanterar situationen på är att förstärka kvalitetskontrollen på alla ersättningsprodukter och nya leverantörer, samt att vi ser till att köpa från många olika leverantörer” skriver Annika Folcker vid pressavdelningen, Region Stockholm till SVT Nyheter.

Arbetsmiljöverket godkänner

På tisdagen fick Arbetsmiljöverket regeringens uppdrag att kvalitetssäkra och godkänna skyddsutrustning för personal inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg. I ett mejl till SVT förklarar enhetschefen Anna Johansson-Norlén att ansökningarna börjat komma in och att myndigheten satt i gång ett febrilt arbete.

– Vi arbetar med att handlägga ansökningarna så fort som möjligt, men det viktigaste är att vårdpersonalen får ett fullgott skydd som de kan lita på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet