Sedan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gick ut med en varning har Region Skåne nu intensifierat sitt arbete med cybersäkerhet. /genrebild Foto: TT genrebild

Region Skånes it-chef ser allvarligt på hotet av ransomware

Uppdaterad
Publicerad

Svensk sjukvård riskerar att utsättas för hackerattacker som i värsta fall kan leda till att patienter dör. Sedan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gick ut med en varning har Region Skåne nu intensifierat sitt arbete med cybersäkerhet.

– Vi ser jätteallvarligt på detta, säger Jan Svensson på region Skåne.

Efter att MSB sett att ransomware-angreppen ökat det senaste året har de nu gått ut med rekommendationer för hur vården ska stärka sin motståndskraft mot dessa it-attacker. Enligt myndigheten har vården i Sverige inte drabbats, men internationellt finns det flera exempel. I Düsseldorf utsattes sjukhuset för en it-attack som gjorde bland annat att sjukhuset tappade kontakt med sina ambulanser och en kvinna dog.

”Har alltid reservrutiner”

Jan Svensson, tf förvaltningschef för digitalisering, IT och MT på region Skåne säger att de ser mycket allvarligt på den här typen av hot, men att de har planer på vad de ska göra om de skulle angripas och system skulle slås ut. 

– Inom vården har vi alltid reservrutiner för all verksamhet och dessutom så jobbar vi tillsammans med våra underleverantörer och har en incidenthantering som är effektiv.

Arbetet intensifieras

Han tycker att det är bra att MSB lyfter detta och säger att regionen nu kommer intensifiera arbetet med cybersäkerhet. 

– Vi kommer gå vidare med mer utbildning till personalen och vi kommer också ha ett utökat samarbete med MSB tillsammans med alla andra som finns inom den här sektorn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.