Uppmaningen från regionen: ”Avstå från att testa er närmsta dygnen”

Uppdaterad
Publicerad

Det massiva testandet gör att pcr-testen sinar och att labbpersonalen inte hinner med.

Nu har både Dalarna och Västerbotten tvingats ändra sina rutiner kring provtagningen.

Den stora efterfrågan på provtagning har gjort att pcr-testen har tagit slut i stora delar av Västerbotten. I Dalarna har det ökade trycket lett till att labben som analyserar testerna inte hinner med och allmänheten uppmanas nu att avstå att testa sig de närmaste dygnen.

– Man måste kunna identifiera sig som vård- och omsorgspersonal för att kunna få ut ett provtagningskit, åtminstone i dag och imorgon, säger Roger Larsson, chefsläkare i Region Dalarna till SVT Dalarna.

Ändrade rekommendationer

Region Västerbotten har också beslutat att ändra sina rekommendationerna för vilka som ska PCR-testas.

Om någon familjen har konstaterad covid behöver inte övriga testa sig. Man behöver inte heller göra ett PCR-test om ett snabbtest har visat på covid.

Beslutet motiveras med att den senaste tidens massiva testande har lett till att det numera råder brist på provtagningskit.

Pausad screening av vårdpersonal

I Skellefteå har bristen provtagningskit också lett till att all screening av vårdpersonal pausas.

Kommunen har haft screening av personal inom vård och omsorg sedan före jul, precis som i Umeå. Det efter rekommendation från Vårdhygien.

– Vi tvingas pausa testningen den här veckan eftersom det inte finns tillräckligt med provtagningskit, säger vård- och omsorgschef Ejja Häman Aktell till SVT Västerbotten.

Extrem belastning

Även andra regioner kämpar med att möta den stora efterfrågan.

Västra Götalandsregionen vittnar i ett mejl till SVT om en ”extrem belastning” förra veckan:

”Men inget är pausat, vi jobbar istället på att öka kapaciteteten för att nå normala svarstider”.

Region Gotland har också haft vissa problem med materialbrist, och stundtals svårt att upprätthålla tillgång till egna provtagningskit.

”Det handlar om enstaka dagar och oftast endast några timmar, i övrigt finns det tillgång att hämta provtagningskit alla dagar i veckan”, uppger regionen i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.