Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är skrämmande att det är slut” – hör Skellefteåborna om bristen på PCR-test Foto: Patrik Samuelsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Provtagningskit för covid-19 slut på flera håll i Västerbotten – nu pausas screening av vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Det massiva testandet senaste tiden har inneburit att det nu råder brist på provtagningskit.

I Skellefteå betyder det att all screening av vårdpersonal pausas.

– Fram till nu har närmare tusen anställda i veckan testat sig, berättar Ejja Häman Aktell som är vård- och omsorgschef.

Skellefteå kommun har haft screening av personal inom vård och omsorg sedan före jul, precis som i Umeå. Det efter rekommendation från Vårdhygien.

– Vi tvingas pausa testningen den här veckan eftersom det inte finns tillräckligt med provtagningskit, säger Ejja Häman Aktell.

Det har varit ett hårt tryck på provtagningskit i Västerbotten senaste veckan – nu sätter det sina spår.

– Det är sagt att vi ska få veta mer imorgon om hur läget ser ut, men så snart det finns tester kommer vi förstås att återuppta screeningen.

Ferenc Sari, verksamhetschef vid akutmottagningen i Skellefteå, konstaterar också att de inte kan genomföra screening av personal.

– Idag kan vi bara testa den personal som är i kontakt med covidpatienter, säger han.

Provtagningskit för allmänheten har tagit slut på flera håll. Bland annat vid hälsocentralen i Norsjö och vid utlämningsstället/provtagningen i Skellefteå och Umeå.

Sorsele kommun skriver att man haft åtta fall av covid-19 förra veckan, men att man befarar ett mörkertal då det inte funnits PCR-tester att tillgå.

Hör Skellefteåborna om bristen på covidtest i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet