Tusentals hämtar covidtest i Umeå – flera hundra meter lång kö

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen har tusentals västerbottningar testat sig för covid. Köerna var flera hundra meter långa vid provtagningen i Umeå redan tidigt på morgonen – och så har det fortsatt hela dagen. Även i Skellefteå har det varit rekordlånga köer.

Smittspridningen skenar i Västerbotten efter julfirandet och nu börjar resultatet efter nyårsfirandet märkas. Köerna för att hämta ut covid-test var gigantiska under måndagen. I Umeå har runt 1500 personer hämtat ut ett test och i Skellefteå omkring 800 personer fram till 15-tiden.

– Det är bland det mesta vi har lämnat ut, säger Carola Degerman på Region Västerbotten.

– Jag kom vid 08 och det var lång kö redan då. Jag måste ringa jobbet och säga att jag blir försenad i dag, säger Anita Åkerman.

Två personer intesivvårdas i Skellefteå för covid, båda ligger i respirator.

De närmaste två veckorna kommer att bli jobbiga för vården i länet.

– Vi räknar med att fler patienter kan komma att behöva läggas in på iva. Samtidigt är många i vår personal sjukskriven just nu, säger Johan Thunberg verksamhetschef hos Region Västerbotten.

Se den gigantiska kön slingra sig fram i Umeå i klippet – och hör de köande Umeåborna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.