Julfiranden bakom kraftig ökning av covid-19 i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset har ökat kraftigt i länet efter julhelgen. Under vecka 52 mer än dubblerades antalet smittade med covid-19, jämfört med veckan innan.

Enligt regionen är antalet fall nu på samma nivåer som i mars 2021.

– Det är många som träffats i stora sällskap i samband med julen, det kan vi se, säger Therese Thunberg, tf smittskyddsläkare, i Region Västerbotten.

Totalt testades 746 personer i länet positivt under förra veckan, det kan jämföras med 331 personer från veckan innan.

Enligt Region Västerbotten kan den ökade smittspridningen kopplas till julfiranden.

Coronaviruset i Västerbotten

– Vi ser en ökning av fall efter julfiranden där människor har träffats i stora sällskap. Ofta har man rest från olika delar av landet för att träffas. Utöver det blir många fortfarande smittade vid fritidsaktiviteter, i skolor, på arbetsplatser, inom familjen och i samband med resor, säger Therese Thunberg, tf smittskyddsläkare på Region Västerbotten.

– Region Västerbotten har inte haft så här många fall sedan vecka elva 2021, säger Therese Thunberg.

Ökning av omikronvarianten

Smittspridningen har ökat i hela länet och ökat snabbt i alla åldersgrupper. 188 fall konstaterades i Skellefteåområdet, 123 i södra Lappland, 352 i Umeåområdet och 83 fall bland personer som är skrivna utanför Region Västerbotten.

– Fortsätter det så här fortsätter det att öka närmaste veckorna. Det är många som träffats i stora sällskap i samband med julen, det kan vi se, säger Therese Thunberg.

Regionen ser också en ökning av andelen som smittats med virusvarianten omikron.

– Vi förväntar oss att andelen som smittats med omikron kommer att öka de kommande veckorna. Vi har en samhällsspridning av virusvarianten och det bidrar till de höga smittotalen, säger Therese Thunberg.

Sedan i torsdags har 381 nya fall bekräftats i Västerbotten.

Hör smittskyddsläkaren Therese Thunberg om läget i länet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet