Foto: Mikael Assmundsson/SVT

100 misstänka fall av omikron i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 ligger ungefär på samma nivå som veckan innan jul, men omikronvarianten står för en allt större andel av de positiva fallen.

– Det är ungefär 100 misstänkta fall sammanlagt, säger Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare.

Av de 11 702 provsvar som analyserades under vecka 50 var 331 positiva för covid-19. Av dessa positiva fall misstänks 62 vara omikronvarianten, vilket ökar antalet till nära hundra misstänkta fall av omikron i länet.

– Omikron ökar och många av fallen har inte någon koppling till utlandsresor, utan nu finns det en samhällsspridning även i Västerbotten, precis som man har sett i andra delar av landet, säger Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare.

Än så länge väntar regionen på laboratoriets besked om hur många som faktiskt blivit smittade med omikron, något som väntas komma i veckan.

– De har en prioritet att vi så fort som möjligt ska få veta, säger Gunilla Persson.

Smittspridningen ökar i inlandet

Smittoantalet minskade i både Umeåområdet och i Skellefteåområdet, men ökade i Södra Lappland med 45 nya fall.

– Fallen ökar i åldrarna 10–39 år och mest i åldersgruppen 10–19 år. Smittan sker som vanligt huvudsakligen i sociala sammanhang, vid fritidsaktiviteter, i skolan, på arbetsplatser, inom familjen och i samband med resor, tillägger Gunilla Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.