Över 1 000 nya fall av covid-19 i Västerbotten på två dagar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i onsdags har 1 098 nya fall av covid-19 bekräftats i Västerbotten.

– Det är en enorm smittspridning vi ser, vi har aldrig någonsin haft en sådan smittspridning i länet. Vi kommer nog landa på över 2 000 fall den här veckan, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare i Västerbotten.

Smittspridningen i Västerbotten klassas nu som samhällsspridning och det är omikronvarianten som dominerar.

De som jobbar med smittspårning i Västerbotten hinner nu inte kontakta alla som bekräftats smittade, utan måste prioritera vårdpersonal, personer på särskilda boenden, inneliggande på sjukhus, äldre samt yngre personer.

Coronaviruset i Västerbotten

– Nu är det viktigt att de som har covid-19 håller sig hemma. De som är friska ska jobba hemifrån och hålla avstånd till andra när man till exempel är ute och handlar, säger Therese Thunberg.

Känner oro

I en intervju med SVT tidigare i veckan förutspådde hon att över 1 000 länsbor skulle konstateras smittade innan veckan är över. Nu höjer hon alltså den prognosen till 2 000 personer.

– Vi är oroade över hur det kommer att fortsätta, med tanke på hur det ser ut i övriga landet, säger Therese Thunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet