Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) föreslår bland annat att krav på anställningsavtal för att bevilja arbetstillstånd. Foto: Jessica Gow/TT

Regler för arbetskraftsinvandring skärps: Krav på anställningsavtal för uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring och föreslår bland annat att krav på anställningsavtal för att bevilja arbetstillstånd.

Samtidigt föreslås försörjningskrav vid anhöriginvandring och att brottet organiserad människosmuggling utvidgas.

– Vi måste komma till rätta med problemen med utländska arbetstagare som utnyttjas på svensk arbetsmarknad, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).

Regeringen beslutar på onsdagen om en lagrådsremiss som innebär skärpta regler för arbetskraftsinvadring.

Där föreslås bland annat krav på anställningsavtal för att beviljas arbetstillstånd. Migrationsverket ska även kunna förelägga en arbetsgivare med vite för att inkomma med uppgifter om arbetsvillkor.

– Skälet till att vi gör det nu är att vi har ett utredningförslag att gå vidare på. Vi har också ett huvudbetänkande vi kommer att jobba på nästa år, säger säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S), på en pressträff på onsdagen.

Förslaget innebär också att införande av försörjningskrav vid anhöriginvandring, samt att brottet organiserad människosmuggling utvidgas att omfattat även utfärdade arbetstillstånd som utfärdats med grund på osanna uppgifter.

”Behöver skärpas och förbättras”

− Reglerna om arbetskraftsinvandring behöver skärpas och förbättras. Vi måste komma till rätta med problemen med utländska arbetstagare som utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Att människor ges sämre arbetsvillkor, med lägre lön, längre arbetsdagar eller sämre arbetsmiljö för att de kommer från ett annat land strider mot våra mest grundläggande värderingar och skadar den svenska modellen, säger Anders Ygeman, i en kommentar.

Regeringen föreslår ett nytt uppehållstillstånd införs för ”vissa högkvalificerade personer” för att söka arbete eller undersöka förutsättningar att starta näringsverksamhet i Sverige.

Enligt Anders Ygeman avser dock regeringen att återkomma med fler förslag för att, som hans företrädare på posten Morgan Johansson uttryckt det, ”städa upp” i regler som tillåtit missbruk och utnyttjande av utländsk arbetskraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.