Foto: TT

Reinfeldt får full fallskärm – trots miljonintäkter

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt tar ut fullt avgångsvederlag på 156.000 kronor i månaden trots miljonintäkter i sitt företag. Det visar SVT Nyheters granskning av den förra regeringens fallskärmar. Han är inte ensam om att använda ersättningen för att kunna bygga upp ett eget företag.

I mitten av januari startade Reinfeldt, som nyligen kom ut med sina memoarer, bolaget Fredrik Reinfeldt AB. Enligt hemsidan erbjuder den tidigare statsministern sina tjänster som rådgivare och föreläsare. Sedan i våras ingår han i Talarforums stall och är i dag förmedlingens mest populära föreläsare.

Enligt SVT Nyheters källor tar han 100.000 kronor för en timmes föreläsning. Reinfeldt har bland annat talat på Swedbanks näringslivsdag, Bankdagen och Privattandläkardagen på temat förändring.

– Jag har absolut hållit några anföranden men det jag huvudsakligen har gjort är att jag har skrivit denna bok, säger han.

”Ett omställningsår”

Men företaget verkar gå bra. Momsinbetalningarna från Fredrik Reinfeldt AB  hittills i år motsvarar intäkter på 2,2 miljoner kronor. Samtidigt har han lyft fullt avgångsvederlag på 156.000 kronor i månaden sedan han slutade i riksdagen. Han har dock räknat av 236.974 kronor för riksdagsarvodet som han fick fram till sin avgång.

– Så här har jag resonerat, det är ett omställningsår och jag har varit glasklar med det. Jag har sagt i alla sammanhang att jag kommer använda det fullt ut, säger han.

Tidigare ministrar har rätt till avgångsvederlag under ett år. Men reglerna säger att vederlaget ska minskas om man har andra inkomster. Men den som gör som Fredrik Reinfeldt och låter pengarna gå in i det egna företaget utan att ta ut lön, slipper minskningen.

Varför har du inte gjort någon avräkning när du haft så goda inkomster i ditt bolag?

– Ett företag kan inte fungera från dag ett om det inte får en viss möjlighet att byggas upp. Det kommer att vara det som är grund för min försörjning framåt.

”Använt det som det är avsett”

Ska man se det som ett ”starta eget–bidrag”?

– Det är ju ett raljerande ord att beskriva det på det sättet. Jag har varit statsminister och det här är regler kopplat till vad Sveriges statsminister ska göra efter att han har lämnat sitt jobb. Den vanligaste frågan och diskussionen som media brukar ta upp är: ”varför jobbar ni med fel saker?” ”Varför tar ni jobb som är känsliga, varför finns det inga karantänsregler?”. Då har man inrättat ett omställningsstöd och det har jag använt på det sätt som det är avsett.

Du var ju en ”bidragslinjens” främsta motståndare, hur känns det för dig att leva på statliga ersättningar under den här tiden?

– Det är ett omställningsstöd som möjliggör att jag ska kunna skriva bok på det sätt jag gör nu. Om jag inte hade gjort det så hade det varit en diskussion om karantänsregler. Jag tror i grunden att det är bra att det finns en omställningsperiod, framförallt för en tidigare statsminister.

2007 avslöjades det att den tidigare statsministern Göran Persson (S) tagit ut fullt avgångsvederlag samtidigt som han arbetat som pr–konsult. Agerandet väckte skarp kritik och granskades av statsrådsarvodesnämnden. Granskningen visade att Göran Persson följt reglerna.

Kinberg Batra: Måste finnas omställningsmöjlighet

När nuvarande Moderatledaren Anna Kinberg Batra kommenterar SVT:s granskning säger hon att hon inte ser några problem i Fredrik Reinfeldts höga avgångsvederlag.

– Vi ska ha möjlighet att så snabbt som möjligt gå tillbaka till arbetsmarknaden och vi måste ha en viss omställningstid för det. Jag förutsätter att de regler som finns också följs.

Fredrik Reinfeldt följer säkert reglerna, det är inte det jag undrar, men är det bra med regler som gör att det finns ett sånt här kryphål?

– Så fort man har slutat på sitt politiska uppdrag så ska man tillbaka till arbetsmarknaden. Det ska och behöver finnas en viss möjlighet till omställning.

Fakta / Så fungerar ersättningen till avgångna ministrar

  • Huvudregeln är att en minister som avgår har rätt till avgångsersättning under ett år. Ibland kan ersättning lämnas under en längre eller kortare tid än ett år. Avgångsersättningen motsvarar det belopp som ministern fick i arvode före avgången. Under 2014 hade ministrarna 124.000 kronor i månadsarvode och statsministern 156.000 kronor.
  • Om en tidigare minister har andra inkomster ska de räknas av från avgångsersättningen. Det gäller inkomster som är pensionsgrundande, exempelvis lön från en anställning, inkomst av anställning utomlands som inte beskattas i Sverige, andra kontanta förmåner på grund av anställning eller uppdrag samt pension.
  • Ministern måste själv ansöka om att få avgångsersättning och även meddela vilka andra inkomster som ska räknas av. Det är Statsrådsarvodesnämnden som fattar beslut om vilken ersättning de ministrar som avgår ska få. Nämnden utses av riksdagen och består av en ordförande och två ledamöter.

Källa: Riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.