Reinfeldt kallar till möte om Muhammed

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt har bjudit in en grupp ambassadörer från muslimska länder till ett möte i morgon med anledning av teckningarna av Muhammed som rondellhund.

Mötet vill understryka att i Sverige lever muslimer och kristna sida vid sida i ömsesidig respekt, förklarar pressekreterare Oscar Hållén.

Enligt Egyptens ambassadör Samah Mohamed Sotouhi kommer ambassadörerna att ha med sig en kravlista där de bl.a. föreslår inrättande av ett permanent riksdagsutskott mot islamofobi.

Inbjudan välkomnas

Initiativet får beröm av nestorn bland arabiska och muslimska ambassadörer i Stockholm, Algeriets Merzak Bedjaoui.

-Jag uppskattar statsminister Reinfeldts möte med Stockholms muslimska ledare i moskén, och jag uppskattar det här initiativet. Det är tvärtemot vad den danske statsministern gjorde, säger han och syftar på att Anders Fogh Rasmussen vägrade träffa ambassadörer från muslimsla länder efter Jyllands-Postens publicering av en rad Muhammedkarikatyrer.

”Inte bra för någon”

-Vi ska lyssna till herr Reinfeldt, förstås, och vår uppgift som ambassadörer är ju att förmedla känslorna inför det här från våra hemländer. Publiceringen av teckningen är inte bra för någon, inte för svenskar, inte för muslimer, den kan bara spela extremister i händerna, säger Bedjaoui till TT.

Tidigare i veckan höll kretsen av ambassadörer från islamiska länder ett möte kring teckningen, och enades då om att fördöma denna ”förödmjukande handling”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.