Foto: TT

Reinfeldt kan göra om Palmes misstag

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven gör upp om statsministerposten – i kväll möts duon i SVT:s Duellen. Reinfeldt är långt mer erfaren än Löfven – men får se upp så att han inte gör om Palmes misstag från 1976. Palmes överkörning av Fälldin i duellen kostade honom segern i valet.

Duellen är enormt viktig för båda partiledarna – och kanske särskilt för Fredrik Reinfeldt, som ligger under i opinionen.

– Det är det enda tillfället där de två huvudmotståndarna som gör anspråk på att styra Sverige möts i en så lång duell. Även de som inte tittar på programmet kommer att läsa om den i tidningen efteråt, och det kommer att göra opinionsundersökningar om vem som vann, säger SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein.

SVT:s Duellen

Reinfeldt långt mer erfaren

Fredrik Reinfeldt har en lång politisk karriär bakom sig. Han har varit partiledare för Moderaterna i elva år, Sveriges statsminister i åtta och har mött tre tidigare Socialdemokratiska partiledare i debatt. Förre Metall-basen Stefan Löfven har bara varit partiledare i två och ett halvt år och har aldrig tidigare varit med i Duellen.

– Det är en nackdel för Löfven att han möter en motståndare som har en sådan auktoritet i form av att han har varit statsminister. Reinfeldt är en oerhört erfaren politiker, och en skicklig debattör. Man märker att Löfven inte är lika van, han är inte lika skicklig på att fånga följdfrågor som han inte har ett förberett svar på, säger Margit Silberstein och fortsätter:

– Samtidigt har jag hört många säga att det är skönt med någon som inte är så slipad. Löfven är en politiker som framstår mer som en vanlig människa.

Riskerar upprepa Palmes misstag

Och kanske finns det en risk att den slipade Reinfeldt framstår som alltför osympatisk. Margit Silberstein jämför situationen med den klassiska duellen mellan Olof Palme (S) och Thorbjörn Fälldin (C) inför valet 1976.

Palme, som var en vass och ganska brutal debattör, tillintetgjorde Fälldin fullständigt.

Men många ansåg att Fälldin ändå vann debatten, eftersom Palme var för brutal. Och valet förlorade Palme.

– Reinfeldt måste kanske, i motsvarande situation, dämpa sig lite. Han har i och för sig alltid varit en ganska lågmäld och återhållsam politiker. Men på senare tid har han visat en annan, otroligt temperamentsfull sida. Så den kanske han släpper loss, säger Margit Silberstein.

Här är partiledarnas starka kort

”Fredrik Reinfeldt kommer att trycka på det som han har gjort under hela mandatperioden – att det är Alliansen som kan ta ansvar och sköta statens finanser. Samtidigt kommer han att gå på Löfven om att han inte har något regeringsalternativ, att man köper grisen i säcken om man röstar på honom.

Löfven kommer att försvara sitt regeringsalternativ och gå till motattack genom att anklaga Alliansen för att vara splittrad. Enligt honom har de klarat sig hela mandatperioden endast tack vare Sverigedemokraterna – och så blir det nästan period också om inte han själv blir statsminister.

Löfven kommer att pressa Reinfeldt på att arbetslösheten är högre än 2006. Reinfeldt vill inte prata om arbetslöshet.

Reinfeldt kommer att kontra med att antalet jobb har vuxit.”

Källa: SVT:s Margit Silberstein

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT:s Duellen

Mer i ämnet