Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. Foto: TT

Reinfeldt lägger om politiken

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt aviserar en omläggning av Moderaternas ekonomiska politik. Det blir inga skattesänkningar de närmaste åren och alla vallöften ska vara finansierade.

Tillsammans med finansminister Anders Borg aviserade Reinfeldt ett ”omslag” i den ekonomiska politiken på måndagen. Budskapet är kärvt för de regeringspartier som riskerar att falla ur riksdagen.

Inför förra valet hade de 13 miljarder kronor att fördela på sina hjärtefrågor. Inför förhandlingar om årets vallöften säger Borg:

– Alla som vill lägga till en reform måste komma med finansiering.

Höjda skatter väntar

Budskapet från M var i stort en upprepning av helgens debattartikel i Dagens Nyheter och radiointervjun med Borg. När nu ekonomin skjuter fart ska de offentliga finanserna stärkas. M går inte till val på stora skattesänkningar 2015 och 2016. De ser i dag inga möjligheter att sänka skatten 2017 och 2018 heller. I stället väntar höjda tobaks-, alkohol- och fordonsskatter för totalt 2-2,5 miljarder.

– Vi ska inte inbilla oss att ekonomiska kriser är över, så det är viktigt att hålla fast vid att samla i ladorna i goda tider, säger Borg.

De mindre regeringspartierna tycks gilla läget. Centern vill minska kostnaderna för småföretagen, men Per Åsling (C) uppger att åtgärder som kostar pengar får läggas på is.

Brutet vallöfte

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors menar att M-utspelet kan tolkas på två sätt. Det ena är att M är oroade över S-kritiken om att skattesänkningarna har äventyrat statsfinanserna.

– Det andra är att man är rädd för att väljarna oroar sig för att skattesänkningarna urholkar välfärdens kärna, säger Hinnfors.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson tror inte på att M gör en kursändring.

– Det är bara 50 dagar sedan Moderaterna kämpade med näbbar och klor för en skattesänkning för de som tjänar mest, säger hon.

Andersson påpekar att Reinfeldt och Borg även flaggade för skattehöjningar inför förra valet. Hon anklagar dem för att ha brutit ett vallöfte i valmanifestet 2010 om stabila offentliga finanser. Där står att skattesänkningar ska ”genomföras i den takt överskott kan säkras”. De offentliga finanserna går i dag med underskott.

Borg ska på torsdag redovisa nya prognoser för de offentliga finanserna i riksdagens finansutskott.

– Jag vill att han har en väldigt tydlig handlingsplan för hur han ska komma tillbaka till sunda offentliga finanser, säger Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer