Foto: TT

Reinfeldt och Bildt kräver enat FN

Uppdaterad
Publicerad

Situationen i Irak är akut, men viljan att göra något åt det blockeras av låsningar i FN:s säkerhetsråd. Nu måste säkerhetsrådet enas om en strategi för Irak, skriver statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

De vill se en strategi för att återupprätta ett lagligt och demokratiskt styre över de områden som Islamiska staten (IS) har erövrat.

Reinfeldt och Bildt efterlyser även en representativ regering i Bagdad och skriver att det är viktigt att en regering nu snabbt bildas efter de val som hölls i april.

”Den försening som har skett är oroväckande och har bidragit till den allt djupare krisen i landet”, fortsätter de.

De två pekar även på att IS innebär ett hot mot andra länder och att det finns människor som stödjer jihadistgruppen aktivt. ”Det är djupt oroande och kräver att dialogen om detta inom EU fördjupas”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.