Reinfeldt om Mandelas död: En stor förlust för världen

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) hyllade Nelson Mandela i Gomorron Sverige.

Han beskrev honom som en person som förändrade Sydafrika men också andra delar Afrika.

Reinfeldt resonerade kring att Mandela hade kunnat välja en annan väg.

– Men när han väl fick makt och kunde reflektera, valde han försoning och demokrati. Det var inte alls givet, sade Reinfeldt och lyfte fram Zimbabwe under Robert Mugabe som exempel på ett land som tagit en helt annan riktning – med ökade konflikter.

Statsministern tror att Mandelas exempel kan ha haft betydelse för att kring hälften av Afrikas stater i dag är demokratier.

En viktig handelspartner

Men Reinfeldt luftade även viss oro för utvecklingen i Sydafrika efter Mandela. Han ansåg dock att sorgetiden kan bli en tid att lära av Mandelas exempel för att undvika att Sydafrika utvecklas i en mer konfliktorienterad riktning.

Reinfeldt erinrade också om att Mandela tackat Sverige för att delar av det svenska samhället visade ett starkt stöd för ANC innan apartheidregimen föll. I dag har detta även lett till att Sydafrika fått en ökad betydelse som handelspartner.

– Sydafrika är ett av de snabbväxande länderna i Afrika, och också en av de mest betydelsefulla ekonomierna, sade Reinfeldt.

– Det är en stor förlust för världen. Det är en person som bidrog till att förändra världen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till journalister.

– En man som suttit i fängelse i 28 år kommer ut och väljer försoning i stället för att vara bitter, och förespråkar en annan riktning. Just hans vägval kom att betyda mycket för omvandlingen och att få på plats en väl fungerande demokrati och försoningsprocess i Sydafrika.

Vad har han betytt för dig?

– Han står som en symbol för det personliga mitt i allt det politiska beslutsfattandet; det personliga vägvalet, den personliga reflektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nelson Mandela död

Mer i ämnet