Statsminister Fredrik Reinfeldt vid pressträffen i riksdagen

”Husbyborna måste få tillbaka sin stadsdel”

Uppdaterad
Publicerad
– Det handlar om en grupp arga män som tror att man med våld kan förändra samhället, sa statsminister Fredrik Reinfeldt på en presskonferens om oroligheterna i Husby.

– Vi haft två nätter med stor oro, skadegörelse och känsla av hotfull stämning i Husby. Det finns en risk för att det fortsätter. Det är viktigt att säga att vi måste alla hjälpas åt för att få lugn. Husbyborna måste få tillbaka sin stadsdel, sa statsminister Fredrik Reinfeldt under en presskonferens med anledning av utvecklingen i Husby.

Oroligheterna i Husby startade natten till måndagen. Sex personer har gripits, samtliga är misstänkta för våldsamt upplopp. En person har anhållits misstänkt för våld mot tjänsteman.

”Kärnan en grupp unga arga män”

– Kärnan av detta är en grupp unga arga män som tror att man med våld kan förändra samhället. Detta är en farlig utveckling för samhället. Låt oss vara mycket tydliga: Det är inte okej. Vi viker inte för våldet, att använda våld är inte ett sätt att använda sin yttrandefrihet i Sverige. Vi kan inte låta våldet segra och styra oss, sa han.

– Första steget är att mana till lugn i området, sa Reinfeldt.

– På kort sikt handlar det om att få lugn där det är oroligt. Sedan en ambition och en vilja att ta ytterligare steg, framför allt när det gäller resurser till utbildning och stödinsatser till ungdomar som har svårt att få fullständiga betyg.

”Satsningar för bättre skolresultat”

Reinfeldt berättade att han i höstas besökte Husby.

– Jag fick då en varm känsla för att Husby är på rätt väg, sade han. Det finns mycket som talar för denna stadsdel, mycket som är positivt.

Reinfeldt sa att han ser en växande sysselsättning i Husby och att anmälda brott är lägre i Husby än i Stockholm i övrigt. Men statsministern påpekade också att det finns annan statistik som visar att känslan av otrygghet är större i området.

– Det vi nu har sett talar dock för att det behövs mer. Vi vill göra satsningar på att få bättre skolresultat, särskilt då riktad mot skolor och den typ av utanförskapsmiljö som vi nu diskuterar, sade Reinfeldt.

– Jag vill ta ytterligare sådana steg. Det är den bästa integrationspolitiken, att få sitt språk, att få sina kunskaper och på det sättet hitta sin väg i livet.

”Måste stå upp för polisens arbete”

Reinfeldt kommenterade under presskonferensen även den kritik som riktats mot polisens uppträdande under upploppen. Han betonade att polisen finns i Husby för att säkerställa tryggheten för dem som bor där.

– Vi måste stå upp för det arbete som polis och rättsväsende nu gör under mycket svåra förhållande. Med det sagt så har jag noterat att det finns det invändningar hur polis uppträder. Jag har inga bevis för detta, men jag tycker att det också ska tas på allvar, sa Reinfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet