Foto: TT

Reinfeldts vädjan till svenska folket

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna måste öppna sina hjärtan och ta emot de allt fler människor som flyr till Sverige från världens krig och katastrofer. Det var statsminister Fredrik Reinfeldts vädjan till svenska folket inför dagens valupptakt.

Under presskonferensen inför dagens sommartal, som annars mest handlade om jobb- och bostadspolitik, tog Reinfeldt upp det allvarliga humanitära läget i bland annat Irak, Syrien och Gaza. Det kommer att leda till ett stort ökande antal människor som flyr till Sverige, sade statsministern som höll sitt traditionella sommartal i Stockholm i dag.

– Jag kommer att vädja till svenska folket att öppna sina hjärtan för de mycket utsatta människor som vi nu ser runt om i världen.

Val 2014

– Man kan bara göra en viss del med militära medel. Men det är frihet som är det viktigaste. Det är genom att stå upp för vår öppenhet och frihet som vi bekämpar terrorism och sekterism i vår omvärld, sade Reinfeldt i sitt sommartal där han också underströk att Sverige måste utveckla banden till USA, inte minst mot bakgrund av den oro och turbulens som Ryssland skapar i sin närregion.

”Omfattande kostnader”

Under pressträffen inför talet slog Reinfeldt fast att utrymmet för nya vallöften är mycket begränsat, dels på grund av vikande tillväxt, dels på grund av ökande kostnader för flyktingmottagandet.

– Jag kan redan säga att det kommer att bli omfattande kostnader för att ta emot dessa människor. De är så pass omfattande att det kommer att lägga ytterligare restriktioner för vad som finns utrymme för i offentlig finansiering. Därför lovar vi nära nog ingenting i den här valrörelsen, det kommer inte att finnas inget utrymme för det, sade Fredrik Reinfeldt.

Riskerar spänningar

Han varnade också för att de växande flyktingströmmarna riskerar att skapa hårda spänningar i det svenska samhället.

– Nu ber jag svenska folket att ha tålamod med detta. Att ha solidaritet med världen utanför. Vi behöver samla oss för att kunna göra det. I långa loppet skapar vi på det sättet en bättre värld. Dels hjälper vi människor att komma ifrån förtryck, död och lidande. Dels har vi lärt oss att det är människor som kommer in i det svenska samhället och bygger Sverige tillsammans med oss, kommer det att blir ett bättre samhälle, tillsammans bygger vi ett bättre Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet