Antalet malware-attacker mot mobiler har ökat markant det senaste året. Foto: TT

Rejäl ökning av it-attacker mot mobiler

Uppdaterad
Publicerad

Antalet angrepp mot mobiltelefoner har skjutit i höjden det senaste året, enligt en global undersökning. Mest utbrett är trojaner som reklambombar mobilanvändaren, laddar ned appar och köper tjänster på internet.

Samtidigt växer antalet trojaner med ransomware, ett program som mer eller mindre paralyserar mobilen mot en lösesumma.

Oftast begär utpressaren mellan 900 och 1.800 kronor för att låsa upp mobilen, skriver säkerhetsföretaget Kaspersky Labs i sin årliga Mobile Virusology-rapport.

Få attacker i öst

Flest attacker sker i Tyskland, USA och Storbritannien. Däremot utsätts inte mobilanvändare från de forna Sovjetstaterna för sådana attacker i lika stor utsträckning.

Användare i Ryssland angrips dock av flest så kallade mobila bank-trojaner, tillsammans med Australien och Ukraina.

Genom åren har dessa trojaner hittat nya sätt att kringgå och stjäla information om säkerhetsmekanismer i Androids nyare operativsystem.

Bank-trojaner ökar mest

Programmen har också nya egenskaper som gör att användaren omdirigeras från en banksajt till en hemsida som aktivt driver bedrägeri genom nätfiske.

Hotet från bank-trojaner har ökat allra mest, med över 400 procent. Under 2016 attackerades över 305.000 användare i 164 länder, jämfört med 56.000 i fjol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer