Blommor efter dödsskjutningen på köpcentret Emporia i Malmö. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Denmark/TT

Rekordet nått – 48 ihjälskjutna i år

Uppdaterad
Publicerad

48 personer har skjutits ihjäl i Sverige under 2022. Därmed har den tidigare dystra toppnoteringen från 2020 spräckts – trots att det bara är september. Med stor sannolikhet kommer antalet dödsskjutningar nå långt högre innan årets slut.

En man som sköts under torsdagskvällen i Kristianstad har avlidit.

– Vi kan tyvärr inte säga mer än att han är i 20-årsåldern och vi har inga misstänkta i nuläget, säger Mikael Lind, vakthavande befäl vid region Syd.

Enligt polisens statistik innebär det att 48 personer hittills har dödats i en skottlossning under 2022 och att Sverige redan nått en ny toppnivå vad gäller dödsskjutningar.

– Visst har det skett en ökning av skottlossningar. Det har vi reagerat på men jag har ingen exakt siffra på hur mycket det har ökat eller hur det ser ut i andra regioner men i vår region har det definitivt ökat, säger Mikael Lind.

De flesta skjutningar har skett i Stockholmsregionen, vilket har stor påverkan på polisens resurser.

– Historiskt sett så har det ju skett en ökning och en stor del av de skjutningar som sker är ju i Stockholmsregionen. Rent operativt får vi ägna oss betydligt mer åt det här och det tar givetvis resurser från annat, säger Jari Kalliorinne, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Det högsta antalet tidigare var från 2020 då totalt 47 personer dödades, året därefter var antalet dödade 45, enligt polisens statistik.

Över 70 skadade

Även när det gäller antalet skottlossningar i stort syns än så länge en ökande trend under 2022. Antalet låg den 1 september i år på 273, att jämföra med 344 under hela 2021 och 379 under hela 2020. Om skjutningarna skulle fortsätta i samma takt resten av 2022 som hittills ser det ut att hamna över tidigare års totalsiffror.

Antalet skadade i år var fram till samma datum 74 personer, vilket kan jämföras med runt 120 per år de senaste åren.

I kriminell miljö

En rapport som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade förra våren visade att Sverige var det enda bland 22 jämförda länder i Europa med en ökande trend av dödliga skjutningar.

Tillfälliga uppgångar syns några år i ett fåtal länder, men inte i något fall rör det sig om en så tydlig ökning som den som flera år i rad skett i Sverige, enligt Brå. Den svenska uppgången gällande dödligt våld med skjutvapen började redan i mitten av 2000-talet, men ökningen tog ny fart 2013 och har sedan dess fortsatt upp.

Åtta av tio dödsskjutningar i Sverige äger rum i kriminell miljö, visade studien. Det är i princip enbart inom åldersgruppen 20–29-åringar som den svenska ökningen ägt rum.

Kriminologen Manne Gerell svarar på tre frågor om det dödliga våldet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.