Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när SVT besöker chokladbutiken inför påskfirandet: ”Tror man vill unna sig lite gott” Foto: Cornelia Schauermann/SVT

Rekordhöga kakaopriser: ”Besvärlig situation”

Publicerad

Sötsugna svenskar kan tvingas betala långt mer för att stilla sitt chokladbehov de kommande åren. I veckan nådde nämligen priset på kakao en historisk topp och europeiska chokladtillverkare varnar för kommande prishöjningar.

– Min stora skräck är vad som händer om chokladen tar slut, säger Linda Ardebäck, vd på Ejes Choklad.

Det nya rekordpriset på 10 000 dollar per ton för kakao kan jämföras med prisnivåer strax under 3 000 dollar för ett år sedan och kring 4 000 dollar vid årsskiftet – redan det historiskt höga prisnivåer.

Anledningen till att priset rusat går att finna i att det just nu finns ett underskott på kakao på världsmarknaden. Detta på grund av dåliga kakaoskördar i västafrikanska länder som Ghana och Elfenbenskusten, vilka orsakats av ogynnsamt väder, skogsbränder samt sjukdomar som drabbat kakaoplantorna.

Prognoserna för årets kommande skördar ser även de mörka ut och har skrivits ner rejält.

– Det är ju en besvärlig situation som vi har framför oss, helt klart, säger Linda Ardebäck, vd på Ejes Choklad.

Ytterligare faktorer som påverkat tillgången på kakao i världen är att bönder i producentländerna gått över till andra grödor på grund av dåliga arbetsvillkor samt hård prispress på kakaoodlare från stora västerländska grossister.

Flera chokladjättar, bland annat schweiziska Lindt & Sprüngli, har under den senaste månaden varnat för prishöjningar på sina produkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.