Nytt köldrekord för säsongen väntas

Uppdaterad
Publicerad

Natten till måndag blev riktigt kylig i Pajala i Norrbotten – 25,8 minusgrader. Det är den lägsta temperaturen så här tidigt på säsongen sedan 2006. Men redan i natt kan det bli ännu kallare.

Kylan ser ut att stanna i några dagar och temperaturen kan till och med komma att sjunka ytterligare i norra Norrland, enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Få moln, lite vind och en snötäckt mark är ett recept till kyla. I Jämtland uppmättes minus 23 grader vilket var den kallaste temperaturen i södra Norrland. Köldrekordet i landet slogs dock i Pajala med en temperatur på 25,8 minusgrader, den kallaste temperaturen i Sverige så tidigt på säsongen sedan år 2006.

– Det är betydligt kallare än brukligt. I norra Norrland så ligger temperaturen mycket under det normala, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Under måndagen och tisdagen ligger temperaturerna mellan noll grader och tio minusgrader i norra Värmland, Dalarna och norrut. I resten av landet ligger temperaturerna på mellan noll och fem plusgrader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.