Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på tio år enligt Arbetsförmedlingen. Foto: TT Arkiv

Rekordlåg arbetslöshet bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsarbetslösheten är nu den lägsta på tio år. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen.

I november var 55.000 ungdomar mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Jämfört med år 2012 är det nästan en halvering, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

Utbildningsnivå avgör

Den så kallade 90-dagarsgarantin, det vill säga att Arbetsförmedlingen inom 90 dagar ska kunna ge ett erbjudande som leder till arbete eller utbildning, är nu uppnådd, enligt rapporten.

Samtidigt ökar klyftan mellan dem som har gymnasieutbildning och dem som saknar det.

– Med en gymnasieutbildning har du mycket goda chanser att få ett jobb, men utan en har du betydande svårigheter att få fäste på arbetsmarknaden, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Rapporten visar att även de som har nedsatt arbetsförmåga eller är födda utanför Europa har svårt att komma in på arbetsmarknaden och riskerar att bli kvar i arbetslöshet.

Lägre krav på CV:t

Förutom en stark arbetsmarknad har de krympande ungdomskullarna gynnat utvecklingen. Men arbetsgivarna har också förändrats sitt sätt att rekrytera på, enligt Mikael Sjöberg.

– Man ställer faktiskt lägre krav i dag på arbetslivserfarenhet och man är beredd att justera utbildningskraven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer