Trafik i Hammarbytunneln i Stockholm. Genrebild. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Rekordlåg dödlighet i julitrafiken 2020

Uppdaterad
Publicerad

Trots sommarmånad och hemester var det rekordlåg dödlighet i julitrafiken 2020, visar preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen.

– 18 omkomna i trafiken har vi aldrig tidigare haft. Just sommarmånaderna brukar vara väldigt många som omkommer i trafiken, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen till SVT.

Enligt statistik från Transportstyrelsen var dödligheten i trafiken under de första sju månaderna 2020 mycket lägre än vanligt. 114 personer omkom i trafiken mellan januari och juli.

– Det är rekord. För på sju månader har vi aldrig haft så låga siffror, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen till SVT.

Även under juli i år var det rekordfå som omkom i trafiken. Enligt preliminära siffror omkom 18 personer i vägtrafiken, en mindre än samma period förra året 2019.

”Har vi aldrig tidigare haft”

– Just 18 omkomna i trafiken har vi aldrig tidigare haft. Just de här sommarmånaderna brukar vara väldigt många som omkommer i trafiken, säger Khabat Amin och fortsätter.

– Det är andra året i rad som vi har så låg dödlighet i trafiken under juli månad. Vi har en säker minskning om man jämför med 2018 eller 2017.

Khabat Amin påpekar dock att uppgifterna än så länge preliminära, det kan tillkomma en eller två eller försvinna en eller två.

Minskade trafikflödet beror på pandemin

Enligt Amin är det för tidigt att göra en analys på varför det är så få. Transportstyrelsen brukar nämligen göra djupare analyser i februari/mars året efter.

– Det kräver en hel del data att hämta från andra källor. Men det som vi ser för den här tiden är att trafikflödet har minskat, och det är på grund av pandemin. Men hur mycket av den här minskningen som kommer bero på pandemin, det är svårt att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.