Många vill bära ett annat namn än det som man fick som barn. Foto: TT

Rekordmånga byter namn

Uppdaterad
Publicerad

Vad sägs om att heta något alldeles eget, som Janesparr, Stevstråle eller kanske rentav Clintebratt? Nu byter rekordmånga namn för att skapa en egen identitet.

– Vi ser att folk vill sticka ut, och tar gamla släktnamn som inte är vanliga, eller hittar på egna, nya namn, säger Benjamin Winsner, jurist på namnenheten på Patent- och registreringsverket (PRV).

Hittills i år har PRV fått in 9.142 ansökningar om namnbyte, 600 fler än förra året. Namnbytena har ökat stadigt under de senaste 15 åren.

Varumärke på nätet

– Man vill särskilja sig från andra med ett eget förnamn, efternamn eller smeknamn, som Blondinbella. Det blir som ett varumärke för en själv.

Det kan ha att göra med att allt fler vill synas på sociala medier och att namnet som varumärke blir viktigt för att tränga igenom ”bruset”, tror Benjamin Winsner.

– Den här ökningen har kommit i samma veva som internet, och vi tror att många vill sticka ut på nätet, säger han.

Identitet

För många är ett namnbyte också ett slags ställningstagande för visa att man hör ihop då man har gift sig och skaffat barn.

– Namnet är ett försök att skapa en egen identitet och visa att man är en ny familj, säger Benjamin Winsner.

Många vill återta gamla, speciella släktnamn, men det är inte helt enkelt att få tillstånd.

– Namnlagen säger att man får ta ett gammalt släktnamn om det burits i två generationer under de senaste fyra generationerna tillbaka. Annars får vi inte godkänna det.

Men för nya, påhittade namn har PRV blivit betydligt mer tolerant.

– Vi ska bedöma vad som är lämpligt, men den bedömningen har ändrats på senare år. Numera godkänner vi sådant som kanske inte hade accepterats för tio år sedan. Samhället har också blivit mer öppet, och gränserna har suddats ut. Det har gjort att vi godkänner bokstavskombinationer som inte är typiskt svenska och därmed inte ansågs som lämpliga tidigare, säger Benjamin Winsner.

Rekord i namnbyten

2015 kom 9.142 ansökningar om namnbyte in till PRV Tidigare har det sett ut så här:

2014: 8.542 namnbyten

2013: 8.274 namnbyten

2012: 7.934 namnbyten

2011: 7.533 namnbyten

2010: 7.257 namnbyten

Av alla ansökningar nobbas ungefär en procent, oftast på grund av namnet är för likt något annat.

Källa: Patent- och registreringsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.