Dystra rekordet: ”Tröskeln för att döda någon är väldigt låg”

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga har dödats vid skottlossning under inledningen av 2022. På flera platser i Sverige finns det så kallade ”mordpatruller” som utförd mord mot betalning eller för att visa lojalitet.

– Tröskeln för att döda någon är väldigt låg, säger SVT:s reporter Diamant Salihu

I söndags hittade en villaägare en död man i 20-årsåldern på sin tomt i Södertälje. Mannen ska ha befunnit sig på kyrkogården för att hedra en död släkting.

Söndagens händelse var den tjugonde dödsskjutningen bara i år.

– Det är oerhört anmärkningsvärt. Det är en tragisk start på året och om det fortsätter så här kommer det att bli ett tragiskt rekord, säger Diamant Salihu.

Flera mordpatruller

Narkotika är en gemensam nämnare i många av de pågående konflikterna.

Diamant Salihu säger också att grupperingar i olika delar av landet hjälper varandra – bland annat för att komma åt sina fiender. En gruppering i Stockholm kan ta hjälp av en ”vänförening” i Göteborg eller Malmö

– Då kommer en torped till Stockholm och skjuter ihjäl en person man själv har svårt att komma åt. Man byter mord. Man har till och med mordpatruller som är beredda att utföra mord mot betalning eller bara för att visa på sin lojalitet.

Sveriges mest våldsamma städer

De flesta skjutningarna har skett i Stockholmsområdet, men även i Linköpingsområdet har det grova våldet ökat.

– Det är en av Sveriges mest våldsamma städer det senaste året med sex dödsskjutningar, säger Diamant Salihu.

Kriminalkommissarie och gängexperten Gunnar Appelgren har tidigare sagt till SVT att det på vissa platser finns ett maktvakuum där terrorbalansen satts ur spel. Detta efter att flera tongivande personer i den kriminella miljön lagförts.

–Det blir ett maktvakuum och då blir det konflikter. Du kan ha konflikter som började för sex-sju år sedan som har utvecklats till hämdspiraler. Man nöjer sig inte förrän man haft ihjäl alla sina rivaler, säger Diamant Salihu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.