Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hejdas av polis vid Fokushuset på Fabriksgatan under demonstration i Göteborg (20170930). Foto: TT

Rekordmånga nazistiska aktiviteter 2017 enligt Expo

Uppdaterad
Publicerad

Nazisterna i Sverige är mer aktiva än någonsin. Det visar en sammanställning av aktivism inom den rasideologiska miljön som stiftelsen Expo har gjort. Och bakom ökningen ligger bland annat nyrekrytering till främst den Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Expo har dokumenterat 3 660 aktiviteter i den nazistiska miljön runt om i Sverige 2017. En markant ökning från 3 064 aktiviteter 2016. En förklaring till ökningen är nyrekrytering till den rasideologiska miljön. Det menar Jonathan Leman, researcher på Expo.

– Vi har kunnat visa att en viktig orsak till ökningen 2017 är nyrekrytering. Att det har kommit in nya personer i organisationen. En del av dem är kända i vit makt-miljön sedan tidigare och har kanske varit med i Svenskarnas parti eller andra grupper. Andra har kommit in i miljön nu, säger Jonathan Leman.

Av de totalt 3 660 aktiviteterna som Expo dokumenterat under 2017 stod NMR:s aktivister för 3 446 stycken.

– Det vi ser är att den nazistiska gruppen NMR fortsätter vara dominerande i miljön, det har vi sett sedan 2015.

Rekryterar på nätet

Sociala medier och främlingsfientliga, rasistiska och högerpopulistiska facebook-grupper är perfekta platser för NMR att möta potentiella sympatisörer, menar Jonathan Leman.

– I ett politiskt samtal där invandrare och minoriteter står i centrum för allt som är fel i samhället, och där en populistisk berättelse dominerar om en elit som har förrått folket. När den här typen av bitar finns i bredare delar av befolkningen, och i bredare sammanhang i sådana här diskussionsgrupper, då får grupper som NMR en perfekt krok för att bygga relationer med människor och presentera sina svar, säger han.

Säpo: ”Väldigt svårt att jämföra”

Att aktiviteten ökar i vit makt-miljön innebär dock inte att hotbilden ökar, enligt Säpo.

– När det gäller den här rapporten så är det väldigt svårt att jämföra deras (Expos) siffror med våra bedömningar för vi definierar aktiviteter på väldigt olika sätt. Vi fokuserar på de brottsliga aktiviteterna inom de här organisationerna och miljöerna. De flesta aktiviteter som Expo har i sin rapport är opinionsbildning och propagandaspridning, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säkerhetspolisen:

– Aktiviteter av den här karaktären ser vi av erfarenhet brukar öka under ett valår. Men det innebär inte ett ökat hot. 

Har den olagliga aktiviteten, som Säpo följer, ökat i vit makt-miljön?

– Vi ser i dagsläget inte någon markant ökning vad det gäller ideologiskt motiverade brott i vit makt-miljön. Vi vet att nivån på aktiviteter går i vågor över tid, säger Hellqvist.

Expo: Oroande utveckling

Jonathan Leman på Expo menar dock att den ökade aktiviteten i vit makt-miljön, och den ökade rekryteringen till NMR, är oroande. NMR fokuserar sin etablering till vissa orter och där har brottslighet följt i gruppens spår, menar han.

– Det handlar om hets mot folkgrupp och hatbrott, men också om vapenbrott, våldsbrott och vi har sett de senaste åren att det gång på gång blir misshandel i samband med manifestationer.

Expos kartläggning

Stiftelsen Expo har sedan 2008 kartlagt antalet aktiviteter i den rasideologiska miljön.

Mellan 2008 och 2015 låg antal aktiviteterna på mellan 1 500 och 2 300 årligen.

2014 ökade aktiviteten till nära 2900 stycken för att sedan backa till cirka 2 200 år 2015.

Aktiviteterna som Expo dokumenterar delas upp i flera kategorier: Föredrag, kampförberedande, kommunpolitik, konsert, manifestation, propagandaspridning, social aktivitet och demonstration.

Propagandaspridning utgjorde 80 procent av aktiviteterna 2017, med 2950 stycken aktiviteter.

237 stycken kampförberedande aktiviteter dokumenterades. 177 manifestationer, 165 sociala aktiviteter och 109 interna föredrag.

Aktiviteterna har kartlagts bland annat via vit makt-miljöns egen rapportering, inlägg i sociala medier och hemliga grupper.

Källa: Expo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.