• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Många vill se både rödgröna och allianspartier i en ny regering i höst. Foto: TT (arkivfoto)

4 av 10 väljare önskar sig blocköverskridande regering

Uppdaterad
Publicerad

Flera av väljarna vill se en blocköverskridande regering. Det visar SOM-institutets undersökning. Jämfört med tidigare mätningar är det rekordmånga väljare som vill se både rödgröna och allianspartier i en ny regering i höst.

Det är stökigt inom politiken. Högst oklart vilket eller vilka partier som kommer att kunna bilda regering efter valet. När väljarna själva fått svara på frågan står det klart att vissa vill se en regering som består av både borgerliga och rödgröna partier. Fyra av tio vill det, enligt SOM-institutets undersökning som genomfördes under sista halvåret 2017. Totalt 20 400 personer i åldern 16-85 år har valts ut till SOM-undersökningen, av dessa har 55 procent svarat.

Statvetare: Förvånande och väntat

Enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson, vid Göteborgs universitet, är resultatet att så pass många vill se ett blocköverskridande regeringsalternativ både förvånande och väntat.

Val 2018 – #dinröst

– Det är ett rekord och det är överraskande, men samtidigt har ju olika regeringskonstellationer diskuterats under lång tid. Det skrivs mer och mer om blocköverskridande alternativ, säger han.

Svalt intresse för samarbetsförslag

Sedan 1968 mäts väljarnas önskade regering i vallokalsundersökningarna. Då vann Socialdemokraterna egen majoritet i riksdagen, och 36 procent i vallokalsundersökningen ville ha en regering som enbart bestod av Socialdemokraterna. I dag är motsvarande siffra enbart 6 procent. I stället är det olika typer av blocköverskridande regeringar man vill se, men kanske inte de mest förväntade.

– Spekulationerna i regeringsfrågan har varit vildvuxna under det gångna året. Flera av de regeringar som lanserats som intressanta har alla det gemensamt att de samlar en mycket liten andel när vi frågar väljarna om deras önskeregeringar, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Åkesson föreslår M+KD+SD

En variant som förts fram bland annat av Jimmie Åkesson (SD) är en regering med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Bara 2 procent vill se en sådan regering.

Stefan Löfvens variant med S, MP, L och C vill endast 1 procent se. I stället vill väljarna dumpa Miljöpartiet och att Socialdemokraterna själva bildar regering med Centerpartiet och Liberalerna.

Även när det gäller regeringsalternativ med enbart borgerliga partier har det skett en tydlig förändring. 2010 ville 40 procent se en regering med olika borgerliga partier. I dag är den siffran nere på 13 procent i SOM-undersökningen.

Bilden visar svenska folkets önskeregering 1968-2017. Siffrorna redovisas i procent och baseras på svenska valundersökningar 1958-2014 och SOM-undersökningen 2017. Foto: SOM-institutet

Frågan som ställdes i undersökningen

”Vilket eller vilka partier skulle du helst vilja ha med i regeringen efter valet i år?”

De tillfrågade fick sedan skriva ned de partier som de ville ha med i en regering.

Totalt har de svarande önskat sig 277 olika kombinationer av partier.

20 400 personer i åldern 16-85 år och folkbokförda i Sverige väljs ut till SOM-undersökningen, av dessa har 55 procent svarat.

6 procent av de svarande ville se en Socialdemokratisk enpartiregering.

13 procent önskade sig en regering med enbart Allianspartier.

10 procent av de svarande i SOM-undersökningen 2017 ville se en rödgrön koalition.

39 procent önskade sig en blocköverskridande regering.

Källa: SOM-institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet