Foto: SVT

Rekordmånga registreringsskyltar stjäls

Uppdaterad
Publicerad

Registreringsskyltar på personbilar har blivit ett begärligt stöldgods. Just nu är rekordmånga skyltar på drift – närmare 16.500 stycken.  Bara ett fåtal av dem kommer tillbaka till den riktige ägaren igen.

Allt fler bilister kommer till bilen och upptäcker att registreringsskyltarna är borta. I enstaka fall så kan det röra sig om pojkstreck, men så gott som alltid stjäls plåtar för att dölja någon form av kriminalitet.

-Det finns många användningsområden för stulna skyltar. Om man ska begå en brottslig gärning och vill använda sin bil då är det bättre med en stulen skylt, säger Lars Stervander på Länskriminalen i Stockholm.

För sju år sedan, år 2005, var drygt 12.000 skyltar efterlysta i vägtrafikregistret. Därefter så har kurvan fortsatt uppåt. Hittills i år är cirka 16.500 skyltar på drift.

Att få sin skylt kan bli jobbigt för en bilägare.

-Om man har fått sina registreringsskyltar stulna så är det viktigt att göra en polisanmälan. Man kan få räkningar och krav från olika myndigheter, till exempel trängselskatter, säger Kerstin Sundvall jurist på Motormännen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer