Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Svärd: Fler ser den högreutbildningen som en väg framåt. Foto: SVT/MorgonstudionVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rekordmånga sökande har fått högskolebesked

Uppdaterad
Publicerad

309 000 personer har antagits till en högskoleutbildning i höst. Nu kan alla 453 000 personer som har ansökt logga in och se om de har kommit in.

Rekordmånga har sökt en högskole- eller universitetsutbildning inför höstterminen 2021. Antagningsprocessen är färdig och visar att 2 000 fler har kommit in i år jämfört med höstterminen förra året – en ökning med 0,7 procent, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR).

För den som har kommit in på en utbildning gäller det nu att bestämma sig snabbt. Redan den 23 juli ska man ha tackat ja eller nej. Svarstiden är kortare än vanligt, bara en vecka, eftersom det första antagningsbeskedet senarelagts i år. Orsaken är att många gymnasieelever har haft det svårt i skolan under pandemin och därmed fick extra tid att komplettera sina betyg.

Rekordantal sökande

Antalet personer som hade sökt plats på högskole- och universitetsutbildningar i höst var rekordmånga för en hösttermin, över 419 000 personer, vilket var 12 000 fler än inför förra hösten som var det senaste rekordet.

Sedan dess har över 34 000 sena anmälningar rullat in. Det totala antalet sökande som får antagningsbesked i dag är därmed över 453 000.

Coronaviruset ser ut att ha påverkat utvecklingen på åtminstone två sätt. På grund av en trög arbetsmarknad passar fler på att skaffa sig en högre utbildning. Dessutom har vården fått stor uppmärksamhet under pandemin, vilket kan vara en anledning till ett rejält ökat intresse för att utbilda sig till sjuksköterska.

Fler platser

Regeringen har utökat antalet utbildningsplatser för att dämpa pandemins effekter på arbetsmarknaden. Inför hösten 2020 fanns 16 172 utbildningar att söka, ett antal som i år har ökat med fem procent till 16 912. Antalet program har under samma tid ökat med tre procent, från 3 023 i fjol till 3 118 i år.

De yngsta sökande, kategorin 19 år och yngre, hade vid sista ansökningsdag ökat med drygt åtta procent sedan förra året medan sökande mellan 20 och 24 år ökade med tre procent. Personer över 35 år ökade med knappt elva procent inför höstterminen. Den enda åldersgrupp där antalet sökande hade minskat vid sista ansökningsdag var 25–35-åringar.

För den som drömmer om högre studier men inte har lämnat in en ansökan för årets hösttermin behöver det inte vara för sent. Det finns tusentals kurser och program som har platser kvar och fortfarande är öppna för sen anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer