Allt fler flyttar till Åland – för att hemundervisa sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler svenska föräldrar bosätter sig på Åland för att kunna hemundervisa sina barn. Antalet familjer som flyttat har ökat kraftigt på senare år, efter att Sverige stramat åt reglerna kring skolplikten.

När höstterminen 2019 började noterade skolmyndigheten på Åland rekord i antalet hemundervisade barn: 67 stycken, jämfört med åtta barn år 2012. Majoriteten av barnen är svenska.

I och med att Sverige i princip förbjöd undervisningsformen 2011 har många som vill hemundervisa sina barn bosatt sig i andra länder. Närmast till hands ligger Åland, som är svenskspråkigt.

”Föräldrarna är engagerade”

I huvudstaden Mariehamn märks trenden tydligt, eftersom lokala lärare med jämna mellanrum träffar de hemundervisade barnen för examinationer. Erfarenheterna så här långt är bra, säger skolchefen i Mariehamn, Kjell Nilsson:

– Förutsättningarna är rätt goda, eftersom föräldrarna är engagerade och tycker detta är viktigt, säger han. Våra erfarenheter hittills är goda, med några få undantag.

I princip omöjligt i Sverige

I de flesta länder i Europa är det tillåtet med hemundervisning. Så också i de nordiska länderna, med undantag för Sverige. Här stramades reglerna åt 2011, och sedan dess är det i princip omöjligt att undervisa sina barn hemma. Skolminister Anna Ekström tycker att det är rätt.

– Skolan finns för att barnen ska få kunskaper, men också för att de ska lära sig umgås med andra barn, säger hon till SVT.

Se när SVT:s reporter träffar en av familjerna som valt att flytta i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.