Foto: TT

Rekordmånga har otrygga jobb

Uppdaterad
Publicerad

Varannan person under 25 år som jobbar är visstidsanställd. Det tredje kvartalet i år var ett rekordstort antal personer visstidsanställda, och andelen som jobbar utan fast jobb är nu på ungefär samma nivå som rekordåret 2007.

–Regeringen vill skärpa lagstiftningen, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

2007 blev rekordåret hittills för visstidsanställningar på svensk arbetsmarknad men efter finanskrisen sjönk antalet anställda.

Nu är både antalet och andelen personer med tidsbegränsade anställningar tillbaka på 2007 års rekordnivå, det visar LO:s rapport. Siffrorna har man hämtat från Statistiska centralbyrån.

Rekordmånga med otrygga jobb

Det första kvartalet i år hade 618.200 personer tillfälliga jobb, det motsvarar runt 15 procent av alla anställda. Motsvarande kvartal 2007 var siffran något högre, då var 622.000 personer eller 16 procent visstidsanställda.

Kvinnor är överrepresenterade i statistiken, 17 procent av kvinnorna har tillfälliga jobb mot 13 procent bland männen. Och arbetare är överrepresenterade gentemot tjänstemän, var femte arbetare eller 20 procent är visstidsanställda mot 12 procent bland tjänstemännen.

Fler unga än någonsin

Unga är också kraftigt överrepresenterade. I åldern 16-24 är 52 procent av dem som har ett jobb visstidsanställda. Rensar man bort heltidsstuderande så är det något färre, 44 procent, men ungefär varannan ung.

– Det är en orimlig situation. Vi ser att många unga vuxna i dag sover med mobilen under kudden eller står med mobiltelefonen i duschen, livrädda för att missa det där jobbet där man får gå ut och jobba några timmar, säger Tobias Baudin som är första vice ordförande för LO.

Lagskärpning aktuell

– Regeringen vill skärpa lagstiftningen. Den lag vi har i dag i Sverige lever inte ens upp till de regler som ställs av EU i deras visstidsdirektiv, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

– Det är nödvändigt med en lagstiftning som begränsar möjligheten att rulla runt och stapla visstider på varandra på det sätt som idag är möjligt.

Det tredje kvartalet i år hade 780.100 personer en tidsbegränsad anställning, det är det högsta antalet någonsin och motsvarar 18,3 procent av alla anställda. Samma kvartal 2007 var färre visstidsanställda men andelen av de anställda var något högre, 18,5 procent.

340.500 unga under 25 år var visstidsanställda det tredje kvartalet i år, också det är ett rekordstort antal, och motsvarar 61 procent av alla unga med jobb. Sex av tio hade alltså tidsbegränsad anställning. Den högsta andelen bland unga var dock tredje kvartalet 2006, då 64 procent var visstidsanställda.

Både LO och SCB brukar dock vara försiktiga med att jämföra just kvartal 3 eftersom det innefattar sommarjobb.

Under toppen 2007 var Sverige i högkonjunktur. Nu är det snarare varningar om sämre tider som kommer, men enligt Statistiska centralbyrån är trenden ändå klart fortsatt uppåtgående, fler blir visstidsanställda.

Almega: Visstidsanställda och flexibilitet behövs

På arbetsgivarorganisationen Almega tonar man ner siffrorna, och menar att det inte rör sig om någon större ökning i andel jämfört med tidigare år. Dessutom behöver företagen visstidsanställda och flexibilitet, menar Almega.

– Jag tycker det är rätt normalt. Det viktiga för oss på arbetsgivarsidan är att vi har nödvändig flexibilitet i företagen och då krävs rätt många visstidsanställda. Det andra är att vi kan använda visstidsanställda för att gå in i de fasta anställningarna och vi ser att det är en stor ström av visstidsanställda som kontinuerligt går in i fast anställning, säger Almegas vd Jonas Milton.

Det argumentet håller dock inte LO med om.

– Om det vore så att en uppluckrad lagstiftning och försämrade arbetsvillkor skulle leda till lägre arbetslöshet så borde det ha visat sig idag. Det har inte hänt, säger Tobias Baudin som är första vice ordförande för LO.

Så vad vill de anställda själva då? I undersökningen ställs faktiskt frågan hur de som är visstidsanställda helst skulle vilja arbeta. Om man rensar bort heltidsstuderande ur undersökningen så svarar 79 procent av de visstidsanställda att de vill ha tillsvidareanställning. Åtta av tio skulle alltså egentligen inte vilja jobba visstid.

Tidsbegränsade jobb

  • Kvinnor 17 procent
  • Män 13 procent
  • Unga 16-24 år: 52 procent
  • Arbetare: 20 procent

Högst andel:

  • Kultur nöje fritid    45%
  • Hotell                    44 %
  • Restaurang           43 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordmånga med otrygga jobb

Mer i ämnet