Rektorn: Otrygga jobb ett dilemma som chef

Publicerad

”Ett dilemma!” skriver rektorn Carolina Browall om antalet lärare med otrygga jobb. Hon kan inte fastanställa 2 av sina 14 lärare – för att de saknar examen.

SVT har tidigare berättat om att de som arbetar inom utbildningsområdet, framför allt lärare, till stor del har otrygga visstidsanställningar. Kritiska röster från Lärarförbundet menar att kravet på lärarleg gett fler otrygga jobb.

Rektor Carolina Browall jobbar för en koncern, Praktiska Sverige AB, som tidigare fått skarp kritik för bland annat detta av Skolinspektionen. Men på Praktiska gymnasiet i Falun, där Carolina Browall arbetar, har ledningen jobbat för att minska antalet visstidsanställda. I dag har hon två som arbetar under den formen.

Rekordmånga med otrygga jobb

Rektorns egna ord

Så här skriver hon själv för #dinröst om hur det är att vara rektor och arbeta med detta:

”Efter åratal av att själv varit visstidsanställd på en-terminsförordnanden vet jag hur psykiskt påfrestande det är att ständigt oroa sig för framtida jobb. Jag levde så under många år och minns känslan när ett terminsförordnande var skrivet i början på läsåret för perioden augusti-december. Då var jag lugn en månad eller två innan jag började oroa mig för nästa termins förordnande. Att aldrig kunna planera långsiktigt, att inte få lån, att inte veta…

Men också att inte känna sig tillräckligt värdefull och behövd. Att känna sig ersättningsbar och tillfällig. Det var påfrestande.

Nu är jag själv chef, med en tillsvidareanställning sedan många år tillbaka, men med personal som är anställda på visstid. Jag ser till att jag anställer dem ett helt läsår i taget, jag försöker ha lång framförhållning, planera i god tid och ge tydliga besked långt i förväg. Det är det minsta jag kan göra.

Dock måste jag följa lagar och förordningar, vilket ställer till det för mig. Om man saknar rätt behörighet, är arbetsgivaren skyldig att tidsbegränsa den.

Både bra och dåligt. Bra att statusen höjs för läraryrket, att det införts behörighet och legitimation. Att utbildning och kompetens tas på allvar för ett sådant viktigt yrke som lärare. Mindre bra när det ställer till det vid anställningar av det som jag uppfattar vara en ’bra’ pedagog, men som saknar behörighet och därmed inte får anställas på tillsvidareavtal. Ett dilemma för en rektor!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordmånga med otrygga jobb

Mer i ämnet