Forskare: Sverige skapar b-lag på arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

De rekordmånga otrygga jobben i Sverige hänger ihop med att vi har motstridiga reglerna för olika anställningar. Det menar forskarna bakom en studie i de nordiska länderna. För att undvika ett b-lag på arbetsmarknaden bör Sverige titta på grannländerna, anser Tomas Berglund, docent i sociologi.

SVT rapporterar i dag om att rekordmånga har otrygga jobb. Och även i jämförelse med våra grannländer sticker Sverige ut. Runt var sjätte anställd i Sverige har en visstidsanställning medan runt var tionde anställd har det i Norge och Danmark. Det konstaterar forskarna Tomas Berglund och Jørgen Svalund som jämfört visstidsanställningar och arbetsreglerna i de nordiska länderna.

Forskarna ser ett samband mellan den allt mer otrygga arbetsmarknaden och Sveriges regler för olika anställningar. Medan Danmark har liberala regler både för visstidsanställningar och för fasta anställningar och Norge har stränga regler när det gäller båda anställningsformerna så har Sverige en annan kombination. Reglerna gällande visstidsanställningar är internationellt sett några av de mest liberala samtidigt som reglerna kring fast anställda är strikta.

Rekordmånga med otrygga jobb

Tudelad arbetsmarknad

Kombinationen gör att Sverige saknar den balans mellan olika anställningsformer som våra grannländer har, anser forskarna.

– Det finns en tendens mot att skapa en tudelad arbetsmarknad i Sverige. Där flera med osäkra kontrakt inte kommer vidare. Risken är att man skapar ett A- och ett B-lag. Det ser man inte i Norge eller Danmark, säger norske forskaren Jørgen Svalund.

Arbetsgivarorganisationer framhäver ofta visstidsanställningar som språngbräda till ett fast jobb. Men Jørgen Svalunds och Tomas Berglunds forskning  visar att betydligt färre svenskar går från en fast anställning efter en visstidsanställning jämfört med Norge och Danmark. Under ett år hade 55 procent av de visstidsanställda i Norge fått fast jobb, i Danmark var motsvarande andel 44 procent och i Sverige 34 procent.

– Visstid fungerar för vissa grupper, kanske inte som språngbräda men som trappsteg mot en tillsvidareanställning. Men för andra grupper, till exempel lågutbildade, innebär tidsbegränsade anställningar att man fastnar, säger Tomas Berglund, docent i sociologi vid Göteborgs universitet.

”Otrygghet leder till ohläsa”

Framförallt är tiden som många spenderar på visstidsanställningar ett problem enligt Tomas Berglund.

– De som är runt 20 år i dag kommer gå länge i osäkra anställningar. Det finns risker att det får skador för en hel generation. Studier visar att otrygghet leder till ohälsa. Man får vänta längre på ekonomisk trygghet och bildar familj senare. Det kan också leda till  minskat förtroende för politiker vilket riskerar att föda mer extremistiska åskådningar. Ungas otrygga situation är ett väldigt stort problem.

Receptet är att välja någon av grannländernas väg, tror Tomas Berglund. Den strikta som Norge eller den liberala som Danmark.

– Valet är liberalisera eller att göra det striktare. Bägge vägarna kan man gå för att minska risken för att få tudelad arbetsmarknad. Vilken man ska ta är en politisk fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordmånga med otrygga jobb

Mer i ämnet