Elpriset väntas under måndagen ligga på rekordnivåer i Sverige. Foto: Terje Pedersen / TT

Rekordpris på el när Ryssland stänger gasledning

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen stänger Ryssland av gasen till Europa – och elpriset väntas under dagen ligga på rekordnivåer i Sverige. Dyrast är elpriset i södra Sverige och Stockholm med över 6 kronor stora delar av dygnet. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Det handlar troligtvis om det högsta elpriset någonsin i Sverige på sommaren, skriver tidningen. Under största delen av dygnet kommer priset ligga på runt 4,50 på elbörsen Nordpool. Vanligtvis handlas den för 20 – 40 öre på elbörsen i juli. För konsumenterna blir det, med skatt, moms och avgifter, över 6 kronor.

Enligt Emma Borgström, försäljningschef på EON, har vi ”aldrig haft så höga julipriser för enskilda timmar som nu” säger hon till DN.

Rebecka Bergholtz, analytiker på Energimyndigheten, kan i nuläget inte bekräfta att priserna är rekordhöga just nu.

– Men generellt ser jag ingen anledning att ifrågasätta att det åtminstone är en ovanligt hög prisnivå, säger hon till SVT.

Flera anledningar ligger bakom

Det finns flera skäl till att elpriset dels ligger på ovanligt höga nivåer för att vara sommartid, dels att det fluktuerar väldigt mycket just nu. Detta gör det svårt att svara på när priset kommer sjunka igen, enligt Rebecka Bergholtz.

En anledning är att Ryssland under måndagen stänger av gasen till Europa. Detta sker varje år – vanligtvis är det upp till 14 dagar längs med den 1 220 kilometer långa gasledningen Nord Stream 1. Nu oroar sig dock experter i Europa för att Ryssland inte ska sätta på gasen igen.

De norska flödena begränsas just nu av ett oplanerat underhållsarbete. Dessutom har det under några dagar blåst mindre i Sverige vilket kan komma att påverka vindkraftsproduktionen. Den svenska och finska kärnkraften är också på väg in i underhållssäsong, vilket påverkar kärnkraftsproduktionen i nuläget, enligt Bergholtz. Även den franska kärnkraften har fortsatt stora problem som bidrar till höjda elpriser på kontinenten, något som driver upp priserna i de södra elområdena.

Även kolpriserna är under början av veckan något högre än vanligt, till följd av begränsade leveranser av kol från Ryssland och vissa problem med leveranser från Oceanien.

– Det finns en stor oro för hur framför allt naturgastillgången kommer se ut i Europa framöver inför och under den kommande vintern. Den här oron kommer sannolikt att bestå, även över nästa säsong vilket bidrar till starka prisreaktioner, även på mindre händelser, säger Rebecka Bergholtz.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jens Buettner/TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.