Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jens Buettner/TT, SVT

Tyska mardrömsscenariot: Ryssland kan använda gasen som utpressning

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleds det årliga underhållsarbetet på gasledningen Nord Stream 1 i Östersjön. Nu varnar Tyskland för att gasen kanske inte sätts på igen som ekonomisk utpressning.

Varje år stänger man ner gaskranar upp till 14 dagar längs med den 1 220 kilometer långa gasledningen Nord Stream 1. Nu oroar sig dock experter i Europa för att Ryssland inte ska sätta på gasen igen.

”Måste förbereda oss på det värsta”

I Tyskland förbereder man sig för ett mardrömsscenario som skulle kunna innebära att man behöver införa ransonering av gas och ökade energipriser redan i vinter.

– Vad som helst kan hända. Det skulle kunna bli så att man sätter på mer gas än innan, eller så kommer ingenting. Vi måste förbereda oss på det värsta, säger Tysklands finansminister Robert Habeck till kanalen Deutschlandfunk.

Tyskland är en storimportör av rysk gas och innan invasionen av Ukraina fick Tyskland ungefär 55 procent av sin gas från Ryssland. Andelen har nu sjunkit till cirka 40 procent.

I Tyskland har man redan uppmanat hushåll och industrier att spara så mycket energi som möjligt. Landet försöker även fylla upp sina reserver inför vintern till den 1 november. Foto: Jens Buettner / EPA

Sedan några veckor tillbaka har det ryska gasföretaget Gazprom successivt strypt gastillförseln till Nord Stream 1. Den 14 juni meddelade företaget att man skulle minska gasleveranserna med ytterligare 40 procent. Anledningen uppges vara att man saknar viktiga reparationsdelar från tyska Siemens och kanadensiska turbiner. Något Habeck menar att Ryssland använder som “ursäkt” för att kunna attackera Tysklands ekonomi.  

Under söndagen meddelade därför Kanada att man gör ett undantag från sanktionerna mot Ryssland och skickar tillbaka renoverade turbiner som är nödvändiga för att upprätthålla flödet i gasledningen.

Beslutet kritiseras starkt av Ukrainas energi- och utrikesminister eftersom det går emot beslutet att upprätthålla internationell press mot Ryssland.

Rysslands president Vladimir Putin menar att fortsatta sanktioner mot landet riskerar att leda till katastrofala prisökningar på energimarknaden – något som kommer att drabba hushåll över hela Europa. Foto: Jens Buettner / EPA

Sedan kriget startade i februari har många europeiska länder velat göra sig helt fria från beroendet av ryska fossila bränslen. Det innefattar Tyskland som nu kämpar för att fylla sina gasförråd till vintern i det fall att Ryssland bestämmer sig för att stänga av tillförseln helt.

Ett scenario som hela Europa borde förbereda sig för enligt energimyndigheten IEA:s chef och energiexpert Fatih Birol. 

– Ju närmre vi kommer vintern, desto bättre förstår vi Rysslands intentioner, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.