Rekordstora snödjup i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är omvända världen i Sverige just nu. Medan södra Sverige slår nya snörekord är snödjupet i fjällen långt under det normala. Samtidigt slås nya köldrekord på många håll i landet.

De senaste dygnens ymniga snöande har medfört rekordstora snödjup i södra Sverige enligt SMHI. I Borås uppmättes på söndagen ett snödjup på 80 centimeter vilket betyder att det gamla rekordet på 70 centimeter som är sedan januari och februari 1945, toppats med god marginal.

-Det är definitivt tjockare snötäcke än normalt i södra Sverige. Mängderna där påminner påminner om de vi egentligen brukar ha i Norrland, säger Alexandra Ohlsson på SMHI till TT.

Många rekord blir slagna

På de flesta håll är det de senaste dygnens snöfall eller snöovädret i början av februari som gett de största snödjupen. Halmstad, Göteborg och Jönköping slår samtliga sina gamla rekord och Kristianstad bjuder just nu på 48 centimeter snö, det största snödjupet sedan 1929.

-Det är den envisa kalluften som är boven i dramat. I normala fall blir det perioder av blidväder då snön smälter bort. Men nu packas det bara på med ny snö utan att den gamla smälter undan, säger Alexandra Ohlsson.

I norra Sverige har man inte ens kommit upp i fjolårets maximisnödjup. Och i fjällen är snötäckets tjocklek på många håll långt under det normala.

TT

Fakta

Några av vinterns snödjup:

Halmstad: 44 centimeter den 20 februari.

Senaste tillfälle med lika stort snödjup: April 1970.

Göteborg: 53 centimeter den 21 februari.

Senaste tillfälle med lika stort snödjup: Februari 1967.

Linköping: 70 centimeter den 22 februari. Senaste tillfälle med lika stort snödjup: februari 1966.

Stockholm: 50 centimeter den 22 februari. Senaste tillfälle med lika stort snödjup: februari 1982.

Falun: 54 centimeter den 22 februari. Senaste tillfälle med lika stort snödjup: mars 1988.

SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.