Reno Norden får böta miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Sopjätten Reno Norden får böta 1,4 miljoner kronor efter att ha brutit mot värdepapperslagen. Bakgrunden är att bolaget inte har informerat om sina ekonomiska bekymmer i tid.

SVT Nyheter har tidigare berättat att den nordiska sopjätten Reno Norden befinner sig i en akut ekonomisk kris och riskerar konkurs. Totalt är det närmare sex miljoner människor som är beroende av att koncernen hämtar deras sopor. I Sverige har Reno Norden skrivit kontrakt med drygt 25 kommuner, bland annat Stockholm, Linköping, Uppsala och Malmö.

LÄS MER: Hotet: Här kan sophämtningen stoppas

Nu åker Reno Norden på ytterligare en smäll efter att ha brutit mot börsreglerna. Istället för att offentliggöra de problem som uppstod under andra halvåret 2016 på en gång så väntade bolaget ända till 19 december med att berätta hur illa ställt det var. Informationen fick aktien att rasa 57 procent på en enda dag på Oslobörsen.

LÄS MER: Småsparare lurade – satsade på sopor: ”Värsta jag sett”

Brott mot börsreglerna

– Det är väldigt sällan den här typen av böter döms ut.  Det är ett allvarligt brott mot börsreglerna. Huvudregeln är att alla ska ha tillgång till samma information samtidigt, och att bomma det så grovt är allvarligt. Det är därför bötesbeloppet är så pass högt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Under vintern och våren har det fortsatt att komma dåliga nyheter från bolaget. Så sent som i förra veckan gjorde aktien ytterligare ett dyk efter ännu en vinstvarning med beskedet att resultatet blir sämre än väntat. Jämfört med för ett år sedan har aktien förlorat 97 procent av sitt värde. Reno Norden har två veckor på sig att överklaga Oslobörsens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.