SVT Nyheters reporter Diamant Salihu granskar livesändningar på sociala medier. Till höger syns en bild från ett uppmärksammat brottsfall som sändes live på Facebook. Foto: Privat och Polisen/TT

Reportern: ”Vad gör livesändningarna med vårt samhälle?”

Uppdaterad
Publicerad

Slagsmålsklubbar som sänds direkt på nätet. Personer som utsätts för hot och hat när de bryter mot normer. Men också en möjlighet till stöd för människor i kris. SVT Nyheters reporter Diamant Salihu har granskat livesändningar på nätet. 

Varför ville du göra granskningen? 

– Livesändningar på de stora plattformarna har kommit att bli som en ny form av reality-tv – utan att ha ansvariga utgivare som de traditionella medierna har. De allra flesta livesändningar som jag sett har positiva budskap att förmedla. Men det finns också livesändningar som innehåller förtal, trakasserier, hot, våld och till och med mord. Därför ville jag skildra livesändningarna, det positiva och negativa, och ställa mig frågan vem som egentligen tar ansvar för det som publiceras.

Hur har ni gått till väga? 

– Jag och fotografen Ivan Blanco vill berätta om livesamhället genom att följa några personer som sänder om helt olika ämnen på nätet. Allteftersom jag fick mer inblick i den här världen kom jag i kontakt med flera livesändare, bland annat ”Nabbe” från Malmö som ser möjligheten att tjäna stora pengar genom de personer han upptäckt på nätet. En av hans idéer är att låta rivaler som hetsar mot varandra på sociala medier göra upp med nävarna inför betalande publik i livesändningar.

Vad har detta väckt för tankar hos dig?  

– Vem som helst kan sända direkt i grupper med hundratusentals följare – på gott och ont. Är det acceptabelt att till exempel i livesändning förtala sin expartner? Att hota andra? Att slåss? Vad gör det här med vårt samhälle på sikt? Jag har fler frågor än svar, men jag tycker att det är en viktig diskussion att föra.

Se dokumentären ”Leva live” om fenomenet att leva delar av livet i direktsändning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.