Flera kommentarer som domstolar slagit fast rörde sig om hets mot folkgrupp låg kvar på Facebook tills det uppmärksammades av SVT. På bilden visas delar av kommentarerna. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning – Facebook tar bort hetskommentarer

Uppdaterad
Publicerad

Muslimer, mörkhyade, ensamkommande och romer som ska dödas och jämförs med parasiter. Vissa av kommentarerna har legat ute på Facebook mer än två år. Det är först när SVT uppmärksammar Facebook på de brottsliga kommentarerna som de tas bort.  ”Vi var inte medvetna om dem”, svarar Facebook i en skriftlig kommentar efter att ha tagit bort 25 av 26 kommentarer som SVT skickat.

Facebook har egna regler som inte tillåter hatiskt innehåll som angriper någon på grund av hudfärg, etnicitet, nationellt ursprung, religiös tillhörighet, sexuell läggning, kast, kön, könsidentitet, sjukdom eller funktionsnedsättning.

Men hur följs de egna reglerna?

Har legat ute i flera år

Vi skickade 26 kommentarer som svenska domstolar slagit fast är hets mot folkgrupp. En del av hatet har fått stå kvar i mer än två år i några av de största flyktingfientliga svenska grupperna ­på Facebook.

Efter att SVT informerat Facebook skriver företaget att 25 av inläggen bryter mot plattformens egna regler och har nu tagits bort. Många av hatbrotten hade inte rapporterats in. Några hade det, och fick ändå stå kvar.

”Vi har inlett ett arbete för att förstå varför vi inte tog bort dem”, skriver Facebook i ett mejlsvar till SVT.

”Ingen moderering”

Näthatsgranskaren är en förening som granskar de sociala plattformarna. Enligt projektledare Tomas Åberg har föreningen anmält över 5 000 brott de senaste åren.

– Det är väldigt enkelt när man blir påkommen att säga ”oj, vi gjorde fel, vi tar bort det”. Men de tiotusentals kommentarerna som fortfarande står kvar, vad händer med dem?

SVT hittar snabbt andra angrepp mot muslimer, invandrare och mörkhyade – som Facebook inte gjort något åt.

-De har ingen som helst modering utan förlitar sig helt och hållet på att användarna ska anmäla till dem. Det är inte tillräckligt för ett företag som har vinster på många miljarder dollar, anser Tomas Åberg.

Enligt Facebook är det en utmaning att förstå kontexten, att exempelvis skilja hatiskt innehåll från upplysande av orättvisor. Stora investeringar görs i digitala verktyg för att snabbare upptäcka skadligt innehåll, även om den inte rapporteras in. Det har gjorts framsteg senaste året, enligt Facebook.

– Pratet om att det är svårt och komplicerat är rent skitsnack. Nu får de skärpa sig, säger Tomas Åberg.

Se dokumentären ”Leva live” om fenomenet att leva delar av livet i direktsändning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.