Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan orsaka både stora kostnader och mycket lidande och dödsfall” – hör forskaren Erik Kristiansson. Foto: SVT

Resistenta bakterier mycket mer utbredda än vi tidigare trott

Publicerad

Det är mycket vanligare att bakterier har gener som gör dem resistenta mot antibiotika, än man tidigare trott. Det visar en studie som gjorts vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Problemet med resistenta bakterier är en global hälsofara – ungefär 700 000 människor dör varje år på grund av sjukdomar som inte kunde botas därför att bakterierna överlevde antibiotikabehandling. Detta enligt en uppskattning från en expertgrupp inom Världshälsoorganisationen WHO.

Det växande problemet beror på att antibiotika används för mycket, både till människor och djur, och att bakterierna därför kan anpassa sig och överleva behandlingen.

En ny studie visar även att de gener som gör bakterier resistenta, så att antibiotika inte längre biter på bakterierna, är mycket mer utbredda än vi tidigare har trott.

Hör mer om studien i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.