Retorik- och ledarskapsexperten Lena Lid Falkman hoppas att humorn får ta större plats vid söndagens partiledardebatt i Agenda. Foto: TT

Retorikexpert hoppas att partiledarna vågar vara roliga

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det dags för partiledardebatt i Agenda. Retorikexpert Lena Lid Falkman efterfrågar mer humor från deltagarna.
– De är ingen av våra partiledare i dag som är kända för det. De kan vara ironiska och sarkastiska men de är faktiskt väldigt sällan roliga.

Partiledardebatten på söndag är den första under valåret. Hela tre av deltagarna företräder partier som ligger farligt nära riksdagsspärren och pressen är säkerligen stor på alla inblandade. 

– Det är klart att de är förberedda till tänderna inför en partiledardebatt. Man syns i närbild och man vill ha svar direkt. Med det gäller att faktiskt lyssna och att fånga timingen och vara med när någon annan säger något. Som det ser ut nu så saknar jag humor, säger Lena Lid Falkman.

Sjöstedt bad Twitter om hjälp

Men visst försöker partiledarna vara roliga och en och annan har säkert slipat på ett par fyndiga oneliners.

En av deltagarna i söndagens partiledardebatt som förberett sig är Jonas Sjöstedt (V) som på torsdagen efterfrågade tips om ”repliker, frågor och oneliners” på Twitter.

– Jag tycker att det är kul för man får ju hundratals reaktioner. Och det är också ett sätt att känna efter vad folk funderar på och tycker är viktigt, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vände sig till Twitter för tips inför söndagens partiledardebatt. Foto: Twitter

Fick en del tips

Och vänsterledaren fick en hel del tips, bland annat från kreativt bevandrade personer som musikern Johan Johansson och poeten Bob Hansson. Men enligt Jonas Sjöstedt kommer han snarare låta sig inspireras än att ta något rakt av.

– För det mesta när jag har någon oneliner så brukar jag ha lurat ut den själv. Men man kan ju få någon idé som man kan tvista till.

Onliners funkar

Jonas Sjöstedt möter Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor i en duell på ämne Lag och ordning på söndag och enligt honom själv har han ett par oneliners klara.

Men fungerar verkligen oneliners som retoriskt grepp? Lena Lid Falkman har svaret.

– Ja det gör de, för det är de som sätter sig. Det är de som man kommer ihåg... Om de har något slagkraftigt, något roligt och sarkastiskt så kan det vara praktiskt eftersom de helt enkelt fastnar, säger Lid Falkman och fortsätter:

– Problemet med oneliners är att det blir väldigt förenklat. Det kan vara svårt att fånga det som är komplicerat.

Två gånger per år samlar Agenda riksdagens partiledare till partiledardebatt. Söndagens debatt utgår från fyra huvudämnen: Välfärd/jobb, lag/ordning, migration och klimat/miljö.

18:50: Uppsnack – direkt på svt.se

20.00: Partiledardebatten del 1 – direkt i SVT2 och på svt.se

21.00: Aktuellt med sammanfattning av första första debattimmen

21.15: Partiledardebatten del 2 – direkt i SVT2 och på svt.se

22:15: Nedsnack – direkt på svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt maj 2018

Mer i ämnet