Revisorerna om vinsttak i välfärden: ”Vi blir gisslan”

Publicerad

Skol- och vårdföretag kan börja kringgå lagen för att komma undan ett vinsttak i välfärdssektorn. Det varnar revisorerna för.

FAR, revisorernas branschorganisation, tror att bolagen kommer att ändra sina strukturer och upplägg för att kunna fortsätta tjäna pengar.

– Då finns det en risk för många svårbedömda situationer och gränsdragningsfall, där det finns en risk för kringgåenden. Jag är rädd att revisorn blir gisslan. Skyller man inte på någon annan kommer man att skylla på revisorn, och att revisorn inte har flaggat för eventuella kringgåenden i sin revisionsberättelse, säger Dan Brännström, generalsekreterare i FAR till SVT Nyheter.

”Svår utmaning”

Revisorernas uppgift är inte bara att granska siffrorna i företag, utan även att kontrollera om de följer gällande lagar och regler.

– Revisorerna i de här företagen skulle få en svår utmaning, säger Dan Brännström.

Välfärdsföretagen tjänar tillsammans varje år flera miljarder i rörelsevinst.

Enligt utredaren Ilmar Reepalus förslag till regeringen ska välfärdsföretagen ha ett tak för rörelsevinsten, så att de inte kan tjäna mer än 7 procent per år på kapitalet. Men man får inte räkna alla tillgångar, exempelvis inte aktier om man har köpt på sig bolag för att växa. Och nu visar det sig att det kapital man får räkna avkastningen på, och som kallas operativt kapital, blir väldigt lågt i många bolag.

Slår larm tidigt

En granskning som SVT gjort av siffrorna på koncernnivå i de fem stora skol-, vård- och omsorgsbolagen på börsen visar att de skulle ha fått tjäna drygt 300 miljoner tillsammans förra året. Det är bara en bråkdel av de verkliga rörelsevinsterna på sammanlagt 2,3 miljarder.

Och en undersökning som revisionsjätten PWC gjort av 21 vård- och skolföretag, och som SVT har tagit del av, visar att åtta av de undersökta bolagen – alltså mer än en tredjedel – har negativt operativt kapital. Det betyder i praktiken att den tillåtna vinsten blir noll.

FAR är remissinstans och ska lämna sina synpunkter på utredningen till regeringen i februari.

Men redan nu går revisorerna alltså ut med sin kritik.

– Vi ser det som en skyldighet att slå larm när vi ser att det här får konsekvenser för företagen, säger Dan Brännström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer