veriges riksåklagare Petra Lundh föreslår ett antal krav för att få en bättre rättsprocess Foto: TT

Riksåklagare kräver ett flertal lagändringar

Uppdaterad
Publicerad

Lättare att få använda hemlig avlyssning och hårdare vapenlagar. Det är några krav som Sveriges riksåklagare Petra Lundh vill ha för att få en bättre rättsprocess.

Sveriges nya riksåklagare Petra Lundh tillträdde förra året. En av de första åtgärder hon gjorde var att be landets åklagare att komma med idéer som kan täppa till luckor i lagstiftningen och samtidigt skapa en smidigare rättsprocess.

Efter några månader har Petra Lundh nu fått in ett 70-tal förslag. Flera av förslagen anser riksåklagaren är så bra att hon vill gå vidare med dem till regeringskansliet.

– Sveriges åklagare är experter på rättsprocessen och det är helt naturligt att fråga dem om vilka problem de mött vid olika rättegångar, säger Petra Lundh till SVT Nyheter.

Enklare att lyssna av och hårdare vapenlagar

Bland de förslag som Petra Lundh fått in så nämner hon bland annat att om en 14-åring misstänks för våldtäkt så får den brottsutsatta i dag inte ett målsägarbiträde, på grund av den misstänktes ålder. Detta bör förändras för att skydda yngre brottsutsatta, tycker Lundh,

–Jag tycker att det är självklart att till exempel en 14-åring som har blivit utsatt för våldtäkt ska få hjälp av ett målsägandebiträde (advokat) som kan ta till vara hans eller hennes intressen. De behöver det stödet, säger Lundh.

Ett andra förslag gör gällande regler för hemlig avlyssning och att dessa borde lättas upp. I dag krävs ett brott som ger minst två års fängelse för att få tillstånd till avlyssning. Men om den misstänkte gjort flera brott så får inte straffvärdet räknas samman, säger Petra Lundh.

Riksåklagaren vill också införa tuffare vapenlagstiftning. I dag finns det luckor i lagen kring att tillverka och modifiera vapen. Även i tillverkningen av ammunition finns stora brister, menar hon.

Förslag från åklagare blir stående inslag

Idén om att ta vara på landets åklagares rättsförslag ska vara ett pågående arbete. Det finns i dagsläget inget uppdrag från regeringen eller justitiedepartementet kring hur förslagen ska förvaltas men enligt Petra Lundh så har regeringskansliet ställt sig positiva till flera av förslagen.

Ser man över förslagen går det att konstatera att flera av dem rör känsliga saker, som till exempel avlyssning.

I en tid med gäng, skottlossningar och mord – är det inte väldigt enkelt att ropa på strängare straff?

– Naturligtvis så ska alla förslag prövas ordentligt. Jag vill fortfarande ha ett säkert och fungerande rättssamhälle, säger Petra Lundh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.