Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Med Erik Thedéen vid rodret vill han absolut inte framstå som en duva som tar lätt på inflationen”, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén. Foto: SVT

Chatta med SVT:s Alexander Norén om räntan

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken dubbelhöjer styrräntan, från 2,5 procent till 3,0. Samtidigt flaggar de för ytterligare höjningar i vår. Vad kan det få för effekt på bolånen? Och hur påverkar det inflationen? SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén svarade på era frågor om beskedet.

Ställ dina frågor om räntehöjningen

Tack för mig, nu måste jag iväg och filma/skriva mer om räntan i andra former!

Lars • Är det smart att betala av halva sitt bolån om man har ett sparade ?

det beror helt på vad du har för avkastning på ditt sparande. var tjänar du mest på att ha pengarna? Är det bättre affär att slippa betala X i ränta eller att få Y i ränta/avkastning?

Det beror också på om du har en buffert för oförutsedda händelser redan. Alltid bra att ha lite pengar snabbt tillgängliga för regniga dagar...

Kan banken hjälpa sina kunder som inte klarar av den höga räntan på sina bolån? • Kan banken hjälpa sina kunder om räntan blir alldeles för dyr för sina kunder?

det finns en möjlighet (inte rättighet) att ansöka om att få slippa amortera (för den som annars faller under amorteringskravets regler), tillfälligt. Jag citerar konsumenternas.se:

"Om du har ett bolån som omfattas av amorteringskrav och det inträffat något som lett till att du har fått en väsentligt sämre ekonomi, så är det möjligt för banken att bevilja dig en lättnad av amorteringskravet."

Daniel • Tjena Alexander, har ett lån på 1.3milj idag på en ränta på 3.61. Bör jag vara nöjd med detta eller höra runt med andra banker?

vilken ränta man får beror på bl a storlek på lånet (de tjänar mer på dig desto mer du lånar), hur "säker" du är som kund - hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde/hur bra marginaler du har i privatekonomin, samt hur många andra tjänster du köper av dem. Oavsett det, så tror jag det kan vara en idé att shoppa runt lite. Alla banker är inte alltid lika intresserade av att ragga nya bolånekunder, en del är ibland mer på friarstråt än andra. Därför är det en idé att kolla läget på marknaden då och då och inte slå sig till ro för länge...

Martin Å • Varför är inflationen kvar på så hög nivå? Många nämner ju energipriserna, men nu blev ju aldrig elpriserna så skyhöga som skräckscenariona visade? Och vintern är mild i söder och går mot sitt slut.

Inflationen har spridit sig från elen och bensinen till allt annat i samhället, så att till och med en streamingtjänst höjer priset "för att alla höjer priserna, och våra räkningar också blir dyrare". När det kommit så långt, så är det farligt nära att inflationen blir ett självspelande piano. Det vill Riksbankens verkligen undvika och tar därför hellre i för mycket nu, än för lite.

Mikael • Varför fortsätter inflationen att stiga så pass mycket i just Sverige medan den sjunker i ex. Danmark och USA?

En mycket bra fråga, som jag tyvärr inte har ett rakt svar på. Den svaga kronan kan förklara en del, men inte allt,..

Gustav • Varför pratar så många "förståsigpåare" om att det värsta snart är över? Det är som om man helt missat att problemet är att leva med den nya räntan, inte bara att höjningarna ska upphöra. Det värsta är väll över först när räntan börjar sänkas igen?

jag tror inte du ska hoppas på så låga räntor som de varit de senaste 10 åren. det var ett onormalt lågt ränteläge. nu närmar vi oss normala räntor, historiskt sett. Men visst, det kan vika ned något igen, särskilt om det blir en rejäl lågkonjunktur.

Högre ränta • Nu bli många utan ränteavdrag pga höjning. Hur tänker de där?

de tänker nog inte på den saken så mycket. mer en bieffekt, som på marginalen gör att räntehöjningen biter hårdare.

Patrik • Hur ser du på svenska kronans utveckling kopplat till räntehöjningen? Riksbanken sa även att de kommer sälja svenska värdepapper de sitter på. Kommer inte detta ytterligare spä på kronans svaga utvecklingen och därmed spä på importerad inflation ytterligare?

när de säljer, så måste nån köpa papperen med kronor (och därmed köpa kronor). Så det stärker snarare än försvagar kronan.

Markus • Vilka möjligheter har politikerna att köra över och motverka riskbankens inkompetens? Riskbanken var inget typo.

Riksbanken är oberoende myndighet, så politiker kan inte tillsätta eller avsätta någon direkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.