Riksbankschef Stefan Ingves levererade ett nytt räntebesked under onsdagen. Foto: Magnus Andersson/TT

Riksbanken: Reporäntan oförändrad igen

Uppdaterad
Publicerad

Riksbaken agerar som förväntat och låter reporäntan ligga kvar på minus 0,25 procent. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på minus 0,25 procent. Att utvecklingen i stora drag varit i linje med Riksbankens prognos talar för att i dagsläget hålla fast vid den tidigare kommunicerade inriktningen på penningpolitiken det närmaste halvåret meddelar myndigheten.

Liksom tidigare indikerar prognosen att räntan höjs mot slutet av året eller i början av nästa år.

Handelskonflikten mellan USA och Kina skapar oro

Riksbanken skriver i också sitt pressmeddelande att BNP-tillväxten i omvärlden har mattats av och bedöms de kommande åren bli ungefär i linje med ett historiskt genomsnitt.

De ser också att handelskonflikten mellan USA och Kina och osäkerheten kring Storbritanniens utträde ur EU skapar oro. På grund av detta framhåller Riksbanken att man ska vara försiktig i sin penningpolitik.

Svensk ekonomi i en lugnare fas

Myndigheten konstaterar också att svensk ekonomi har gått in i en lugnare fas. BNP-tillväxten blir lite lägre än enligt prognosen och avmattningen på arbetsmarknaden ser ut att gå något snabbare än väntat.

Konjunkturen är dock fortsatt stark. Inflationen är sedan början av 2017 nära målet på 2 procent och de senaste inflationsutfallen har om något varit lite högre än väntat.

Beslutet om reporäntans nivå tillämpas från 11 september 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.