När nu decemberöverenskommelsen gått hädan är spelplanen ny. Den innebar att de borgerliga skulle släppa igenom regeringens budget och inte lägga någon alternativ, gemensam budget som kunde utmana. Men eftersom allianspartierna redan lagt egna budgetar har de åtminstone inte i höst något gemensamt förslag att sätta emot.
Kan sätta stopp
Däremot finns det, om de vill, möjligheter att sätta stopp för en del förslag i budget där allianspartierna och Sverigedemokraterna har lagt likalydande motförslag. Ett sådant är den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Om de borgerliga gemensamt skriver en reservation i utskottsarbetet skulle de, om SD backar upp förslaget, kunna stoppa det. Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, Jakob Forssmed, säger att KD inte vill bryta ut delar i budgeten, när väl det första beslutet om statens inkomster och utgifter är tagna. Men frågan om sjukförsäkringen är en annan sak.
– Man bör vara försiktig, men vi vill analysera läget vidare och återkomma med besked om budgeten i alla dess delar, säger Forssmed och talar om att det är ett nytt läge nu.
Är tveksamma
Både Centerpartiet och Folkpartiet betonar att de ser budgeten som en helhet. Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström säger att C är emot att ändra delar med hjälp av hoppande majoriteter.
– I slutändan blir vi alla förlorare på det, säger Källström.
Hösten 2010 tvingade den då rödgröna oppositionen, med stöd av SD, fram en besparing på 300 miljoner på regeringskansliet när utskotten behandlade utgiftsområdena.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att hon inte vill riva upp enskilda budgetdelar som riksdagen redan beslutat om.
– Det finns olika möjligheter till förändringar under riksdagens behandling av budgeten. De möjligheterna finns fortfarande. Vi ska agera ansvarsfullt inom de regler och den praxis som finns, säger Kinberg Batra.