Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när det historiska beslutet klubbas igenom i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT

Riksdagen röstar ja – Sverige ska gå med i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klubbat i riksdagen att Sverige ska gå med i Nato. En bred majoritet röstade för – endast V och MP sa nej.

– Det är en stor och viktig dag i Sveriges historia. Vi väljer nu att bli medlemmar i en militär allians för första gången, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Med 269 ja mot 37 nej, och 44 frånvarande antog riksdagen i dag Natopropositionen. Sverige ska gå med i Nato.

– Det är en styrka att sex av åtta partier ställer sig bakom ett svenskt Natomedlemskap. Det starka stödet i riksdagen och i folkopinionen är viktigt, sa utrikesminister Tobias Billström (M) under riksdagsdebatten inför beslutet.

– Det är klart det är en historiskt dag att riksdagen har bekräftat Natomedlemskapet, säger tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) i Rapport.

”Helt övertygad”

Regeringen har nu fått klartecken av riksdagen att ansluta Sverige till Nato och införa de lagändringar som krävs för att det ska bli möjligt. Ändringarna ska bland annat underlätta för regeringen att begära militärt stöd av Nato.

Men först måste Turkiet och Ungern ratificera Sveriges ansökan till försvarsalliansen.

Tobias Billström sa i söndagens Agenda att han är ”helt övertygad” om att Sverige kommer vara godkänd av samtliga länder vid Natotoppmötet i Vilnius den 11 juli.

V och MP röstade nej

Två riksdagspartier röstade nej, V och MP. De två hade samtidigt lagt ett antal motförslag om att i fall vi går med i Nato ska Sverige bland annat förbjuda kärnvapen och permanenta Natotrupper på svensk mark. De förslagen röstades ner.

– Ett Natomedlemskap ställer oss i en militärallians som är den som Ryssland pekat ut som sin största fiende. 200 år av militär alliansfrihet har visat att Sverige har klarat sig undan krig och konflikter genom att ha beslutanderätten här i Stockholm, säger Håkan Svenneling(V).

– Vi är oroade över att Sveriges viktiga arbete för nedrustning av kärnvapen kommer att försvåras, sa Jacob Risberg (MP), under riksdagsdebatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet