SD-topp kallar taxichaufför ”al-Qaida-liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Thoralf Alfsson (SD) förfäras över en taxichaufförs ”al-Qaida-liknande” utseende i ett inlägg på sin blogg och oroar sig för hur gamla ska uppfatta utländska taxichaufförer.

”I Kalmar blev jag rent förskräckt när en Al-Qaida liknande chaufför dök upp vid en taxi. Idag är det svårt att finna en etnisk svensk taxichaufför. Av de senaste 10-15 taxiresor jag gjort i Kalmar och Stockholm har alla chaufförer var utländska.”

Så skriver SD-riksdagsledamoten Thoralf Alfsson i sin blogg den 31 januari och illustrerar det hela med två bilder på svarthåriga män i skägg. Alfsson diskuterar i inlägget ersättning till nyanlända invandrare som får jobb i så kallade nystartzoner, något han ställer sig kritisk till. Han tar bland annat taxibranschen som exempel som han menar ”tagits över” av bidragsberättigade chaufförer med i många fall utländsk bakgrund.

Vill inte kommentera

Alfsson skriver att detta är problematiskt då många äldre är beroende av färdtjänsten, och att ”gamla Gerda” blir orolig när en chaufför med liknande utseende dyker upp för att hämta henne.

SVT har försökt nå Thoralf Alfsson för en kommentar utan framgång. Till Aftonbladet säger SD-mannen att han inte vill kommentera inlägget ytterligare.

Martin Kinnunen, partiets pressekreterare, säger till SVT Nyheter att han ”skummat igenom inlägget” men inte satt sig in i ärendet helt.

– Vi får sätta oss ner med honom och prata om vad han ville säga med det här inlägget.

”Inget rasistiskt med det”

Martin Kinnunen säger att man diskuterar frågor som tas upp i media, men att han inte kan se något direkt rasistiskt med Alfssons inlägg.

– I partiet har vi inga synpunkter på hur taxichaufförer ser ut.

Thoralf Alfsson skriver här att han blev ”förskräckt” när en al-Qaida liknande chaufför dök upp vid en taxi.

– Ja, han skriver att han blev rädd på grund av en taxichaufförs utseende. Det är väl inget rasistisk med det.

Men du ser inget problematiskt med att en av era riskdagsledamöter skriver såhär i ett öppet inlägg?

– Jag tänker inte ta ställning till det nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.