Foto: TT

Riksdagsledamöter är skrivna hos sina föräldrar – får ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Fyra riksdagsledamöter har varit skrivna hemma hos sina föräldrar, och samtidigt kvitterat ut tiotusentals kronor i ersättning för bostäderna de delar i Stockholm med sina familjer. Det visar en kartläggning från Dagens Nyheter.

Enligt DN beror det på en paragraf i folkbokföringslagen som gör att riksdagsledamöter inte behöver vara skrivna på den adress där de har sin dygnsvila.

Fyra riksdagsledamoter har räknat föräldrarnas hem som sin permanenta bostad. Det handlar om Andreas Carlson (KD), Robert Hannah (L), Pål Jonson (M) och den tidigare riksdagsledamoten och ministern Eskil Erlandsson (C).

Säger att han följt reglerna

Kristdemokraternas Andreas Carlson, som är skriven hos sin pappa i Västergötland, skrev efter publiceringen av artikeln ett långt inlägg på Facebook där han redogör för sin situation. Han uppger att han hyr ett hus på sin pappas gård, där han är skriven,  samtidigt som han bor med sin familj i Solna – allt enligt regelverket. För honom var det ”självklart” att fortsätta vara skriven i Mullsjö för att ha kvar en god förankring i hemkommunen.

”Rötterna går djupt, jag är sjunde generationen på gården. Det är invånarna i Mullsjö och Jönköpings län som jag representerar i riksdagen och jag har sett det som en hederssak att vara skattebetalare i min hemkommun” skriver Carlson i inlägget.

Han uppger att han periodvis är i Mullsjö en gång i veckan, och periodvis mer sällan.

Enligt DN har han kvitterat ut över 250 000 kronor i bostadsersättning från 2011. Under åren mellan 2010-2015 har han fått ut 71 000 kronor i traktamente.

Men det nuvarande bostadsupplägget ska enligt Andreas Carlson vara ekonomiskt ofördelaktigt för honom. Skillnader i kommunalskatten innebär att han förlorar cirka 3000 kronor i månaden på att vara skriven i Mullsjö.

Skrev sig hos sin mamma

Liberalernas Robert Hannah bor enligt DN med sambo och barn på Södermalm i Stockholm, men ska ha skrivit sig hos sin mamma i Göteborg några dagar efter att han röstades in riksdagen.

Han har fått 65 000 i bostadsersättning och 59.000 kronor i traktamente mellan september 2015 och oktober 2018.

Enligt honom själv valde han att flytta hem till Göteborg eftersom det var därifrån han hade sitt mandat i riksdagen.

”I Göteborg har jag i perioder bott med min mor men även haft en egen lägenhet. I Stockholm har jag under stora delar av tiden som riksdagsledamot haft en partner varför jag bara tagit emot halva ersättningen från riksdagen för Stockholmslägenheten.”, skriver han i SMS till DN.

Han har även gett sin bild av saken på Facebook.

Enligt Liberalernas pressekreterare har Hannah betalat cirka 2.500 kronor i månaden till sin mamma.

Lämnade riksdagen i våras

Moderaternas Pål Jonson är folkbokförd i Arvika på en gård som ägs av hans pappa och säger att han alltid varit skriven där och att han åker dit varenda helg. Han har kvitterat ut 40 000 i bostadsersättning sedan 2017, enligt DN.

Den tidigare C-ledamoten Eskil Erlandsson, som lämnade riksdagen i våras, har varit skriven med sin mamma på en gård i Småland. Samtidigt har hans familj och barn varit skrivna i Stockholm. Sedan 2014 har han kvitterat ut 136 000 kronor, skriver DN.

SVT Nyheter söker riksdagsledamöterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.